Britanicii decid pe 23 iunie daca raman sau nu in UE. Ce inseamna "statutul special" obtinut de Regatul Unit la Bruxelles

×
Codul embed a fost copiat

Dupa doua zile de negocieri incrancenate, David Cameron a plecat la Londra cu un acord ce consacra "statutul special" al Regatului Unit in Uniunea Europeana.

Intelegerea prevede activarea unei asa numite "frane de urgenta" pentru urmatorii sapte ani, menita sa restranga accesul migrantilor intra-comunitari la ajutoare sociale. Cameron a vorbit despre "un moment istoric" si a declarat ca va milita "trup si suflet" pentru ramanerea Regatului Unit in Uniunea Europeana.

Este declaratia triumfatoare ce-a incheiat un summit care s-a tot prelungit in cautarea unui acord. Prinsi intr-o serie nesfarsita de negocieri, liderii europeni au profitat de fiecare pauza pentru a-si incarca bateriile. Angela Merkel, de pilda, a fost surprinsa in timp ce savura o portie de cartofi prajiti, la un fast-food din Bruxelles.

David Cameron, premierul Marii Britanii: "Ne-am asigurat ca migrantii intra-comunitari nu vor putea solicita ajutoare de la stat in timp ce isi cauta de munca, iar celor care nu si-au gasit un serviciu in rastimp de sase luni le putem cere sa plece."

Klaus Iohannis, presedintele Romaniei: "Acesta priveste doar eventualii lucratori care vor intra pe piata muncii in Marea Britanie dupa intrarea in vigoare a mecanismului, dar si acestia isi vor recupera accesul la aceste prestatii gradual, pe parcursul unei perioade de patru ani."

Citește și
Angela Merkel
Liderii UE sunt de acord cu crearea rapida a unei forte frontaliere europene. Planul de salvare a Schengen
Șeful spionajului militar ucrainean spune că rușii au pregătit liste cu execuții: „Profesori, preoți, jurnaliști”

In plus, alocatiile se vor alinia celor din tara natala, in cazul in care copiii nu locuiesc alaturi de parinti. Masura se aplica din 2020 pentru romanii stabiliti deja in Marea Britanie.

Donald Tusk, presedintele Consiliului European: “Am trimis un semnal clar ca suntem dispusi sa sacrificam parte din interesele noastre de dragul binelui comun si sa ne aratam solidaritatea."

La toate acestea, se adauga concesii privind suveranitatea si protejarea centrului financiar londonez si a companiilor britanice. Euroscepticii au desfiintat fara mila acordul.

Nigel Farage, liderul factiunii eurosceptice Ukip: "Intelegerea obtinuta de Dave (n.r. David Cameron) nu face nici cat hartia pe care este scrisa!"

Pana si aliatii lui Cameron din cabinet privesc intelegerea cu scepticism, in timp ce presa, inclusiv publicatiile conservatoare, s-au intrebat retoric: "Asta e tot, Dave?" Alegatorii britanici vor decide daca tara lor va ramane sau nu in Uniunea Europeana in cadrul unui referendum programat pe 23 iunie.

Conditiile puse de premierul britanic David Cameron liderilor europeni

Marea Britanie va avea un statut special in UE. A fost decizia luata vineri seara, in unanimitate, de liderii europeni, la summit-ul de la Bruxelles, dupa doua zile de negocieri.

Sefii de stat si de guvern ai tarilor membre UE ar fi acceptat cea mai mare parte a conditiilor impuse de David Cameron.

"Am negociat un acord pentru a da Regatului Unit un statut special in Uniunea Europeana", a anuntat pe Twitter prim-ministrul britanic, la scurt timp dupa oficializarea acordului de catre presedintele Consiliului European Donald Tusk.

Cameron va prezenta acest acord asupra unui "statut special in UE" cabinetului sau sambata. Printre altele, intr-o conferinta de presa, prim-ministrul britanic David Cameron a anuntat ca va recomanda mentinerea Regatului Unit in UE in timpul campaniei pentru referendum pe care o va face cu toata "inima si sufletul", dupa compromisul la care a ajuns la Bruxelles cu omologii sai europeni asupra acestui acord ce ofera tarii sale un "statut special" si garanteaza ca Marea Britanie nu va fi niciodata "o parte a unui suprastat european", noteaza DPA.

Potrivit lui Cameron, acordul ofera ceea ce el a promis alegatorilor britanici cand a candidat pentru al doilea mandat. El a adaugat ca va stabili in curand o data pentru referendumul asupra apartenentei la UE.

"Poporul britanic trebuie sa decida acum daca sa ramana in aceasta Uniune Europeana reformata sau sa plece. Se intampla o data intr-o generatie sa modelam destinul tarii noastre", a subliniat el.

"Vor fi noi restrictii dure privind accesul la sistemul nostru de beneficii sociale pentru imigrantii din UE", a anuntat Cameron, mentionand ca Marea Britanie si-a asigurat o "frana de urgenta" care, odata activata, poate fi aplicata pentru sapte ani pentru a restrictiona beneficiile.

"Marea Britanie nu va adera niciodata la moneda euro si ne-am asigurat protectii vitale pentru economia noastra", a mai declarat el, in timp ce a precizat ca tratatele UE vor fi modificate pentru a clarifica faptul ca conceptul de "uniune tot mai stransa" nu se aplica la Marea Britanie.

"Eu cred ca acest lucru este suficient pentru mine sa recomand ca Regatul Unit sa ramana in UE, avand ce este cel mai bun din ambele lumi", a mai afirmat David Cameron.

"Marea Britanie va fi mai puternica ramanand intr-o Europa reformata decat daca am fi pe cont propriu", a conchis premierul britanic.

Merkel: Acordul UE cu Londra este "un compromis echitabil"

Cancelarul german Angela Merkel a calificat drept "un compromis echitabil" acordul incheiat la Bruxelles cu prim-ministrul britanic David Cameron pentru a mentine Regatul Unit in Uniunea Europeana, informeaza AFP si Reuters.

"Este un compromis echitabil, care nu a fost usor pentru noi asupra fiecarei probleme", a subliniat dna Merkel, estimand ca partenerii lui Cameron "nu au facut prea multe concesii Marii Britanii", la sfarsitul unui summit maraton al UE la Bruxelles.

"Noi credem ca odata cu aceasta i-am dat lui David Cameron un pachet cu care poate face campanie in Marea Britanie pentru ca Marea Britanie sa  ramana in Uniunea Europeana", a mai declarat Angela Merkel reporterilor la sfarsitul summitului de doua zile dominat de cererile de reforma britanice.

Ea a adaugat ca apartenenta la UE "este ceva de mare valoare", mai ales intr-un moment de turbulente si incertitudine in lume, noteaza Reuters.
 

Articol recomandat de sport.ro
Cea mai frumoasă jurnalistă din Kosovo a rămas impresionată de un tricolor: "Este magic"
Cea mai frumoasă jurnalistă din Kosovo a rămas impresionată de un tricolor: "Este magic"
Citește și...
Referendumul privind mentinerea Marii Britanii in UE va avea loc pe 23 iunie
Referendumul privind mentinerea Marii Britanii in UE va avea loc pe 23 iunie

Referendumul privind apartenenta Marii Britanii la UE va avea loc la 23 iunie, a declarat sambata premierul britanic David Cameron dupa o reuniune a cabinetului, relateaza Reuters.

Liderii UE sunt de acord cu crearea rapida a unei forte frontaliere europene. Planul de salvare a Schengen
Liderii UE sunt de acord cu crearea rapida a unei forte frontaliere europene. Planul de salvare a Schengen

Liderii statelor Uniunii Europene, reuniti la Bruxelles in cadrul Consiliului European de iarna, s-au pronuntat pentru crearea rapida a unei forte frontaliere a UE, in vederea tinerii mai eficiente sub control a fenomenului migratiei.

Recomandări
Alegeri prezidențiale 2024. Ce spun românii care votează din străinătate: ”Doamne ajută!”. ”De noi depinde soarta țării”
Alegeri prezidențiale 2024. Ce spun românii care votează din străinătate: ”Doamne ajută!”. ”De noi depinde soarta țării”

Peste 150.000 de români au votat până acum în cele 950 de secții deschise în toată lumea. Votul în diaspora a început vineri și ține 3 zile.  

Ce spunea Gabriel Cotabiță înainte să moară: ”N-am ce să regret, pentru că, dacă aș regreta ceva, l-aș mânia pe Dumnezeu”
Ce spunea Gabriel Cotabiță înainte să moară: ”N-am ce să regret, pentru că, dacă aș regreta ceva, l-aș mânia pe Dumnezeu”

Lumea artistică este în doliu, pentru una dintre cele mai vibrante voci din ultimele decenii. La 69 de ani, muzicianul Gabriel Cotabiță a murit la Spitalul Universitar din Capitală. 

LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A doua zi de alegeri în diaspora. Număr semnificativ mai mic de voturi față de 2019
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A doua zi de alegeri în diaspora. Număr semnificativ mai mic de voturi față de 2019

A început votul în diaspora pentru alegerile prezidențiale. Românii din străinătate au la dispoziție trei zile pentru a-și alege președintele.