Niciun caz nou de infectare cu Sars-Cov-2 în 24 de ore în țara care conduce campania de vaccinare în Europa
Malta, ţara care conduce campania de vaccinare în Europa, nu a consemnat nici un caz nou de infectare cu Sars—Cov-2 în ultimele 24 de ore. Aşa ceva nu s-a mai petrecut de mai bine de 11 luni!
Spania şi-a redeschis frontierele pentru toţi turiştii vaccinaţi, indiferent din care parte a lumii ar veni. În schimb, turiştii britanici se grăbesc să se întoarcă acasă din Portugalia, înainte ca noile regul privind plasarea obligatorie în carantină să intre în vigoare.
"Astăzi este prima zi cu zero cazuri, începând de vara trecută", a scris pe Twitter ministrul maltez al sănătăţii, Chris Fearne, avertizând, însă: "Este crucial să ne păstrăm disciplina şi responsabilitatea".
În cadrul relaxării graduale a restricţiilor impuse în urmă cu câteva luni, Malta a redeschis barurile, teatrele şi cinematografele. Dar insula mediteraneană conduce în campania de vaccinare din Uniunea Europeană, peste jumătate dintre adulţi fiind complet imunizaţi şi 75% - injectaţi cu cel puţin o doză.
Spania, a doua destinație turistică a lumii, și-a redeschis porțile și plajele în speranța relansării acestui sector vital al economiei, greu lovit de pandemiei. De luni, frontierele spaniole s-au redeschis pentru orice persoană din lume care face dovada vaccinării anti Covid. Cei nevaccinați au dreptul să vină dacă prezintă un test PCR negativ, nu mai vechi de 72 de ore.
Din week-end, aeroportul din Faro, cel mai apropiat de stațiunile turistice din regiunea portugheză Algarve, este plin. Mii de britanici s-au înghesuit să prindă locuri în ultimele avioane spre Regatul Unit, înainte să intre în vigoare carantina obligatorie de zece zile pentru cei care sosesc din Portugalia.
Christy Ross, turist britanic: ”Am fost nevoiţi să schimbăm zborul pentru că nu putem sta în carantină. Aşa că am luat un avion mai repede, a costat enorm să ne schimbăm biletele dar, din fericire, am reuşit să găsim bilete la zborul acesta”.
Față de numărul obişnuit, s-au dublat cursele aeriene între cele două ţări. Biletele la un zbor lowcost de la Faro spre Bournemouth costau astăzi 285 de lire. Miercuri - doar 17 lire, pentru aceeaşi cursă.
Simon Pendlebury, turist britanic: ”Suntem liber-profesionişti, dacă stăm 10 zile acasă nu câştigăm niciun ban. Aşa că trebuie să plătim şi să mergem acasă, nu avem altă opţiune”.
Turiştii britanici trebuie să revină în ţară până marți dimineață la ora patru.
Mulţi sunt nemulţumiţi, ba chiar furioşi că guvernul britanic a luat din scurt decizia de a scoate Portugalia din lista ţărilor considerate destinaţii sigure.
Richard Bacon, turist britanic: ”E ridicol că pun restricţii pentru Portugalia, pentru că e mai sigur aici decât acasă (în Marea Britanie). Sunt mai mulţi oameni cu varianta indiană sau cum îi zice în oraşe din Anglia decât sunt aici în toată ţara, aşa că e o nebunie.”
În Marea Britanie, sunt în creştere infecțiile provocate de varianta indiană a COVID-19 - sau Delta - aşa cum a fost redenumita. La ultimul bilanț s-au înregistrat peste 5.300 de cazuri noi. Într-o singură săptămână s-au înmulţit cu aproape 50%.
Matt Hancock, ministrul britanic al Sănătăţii: ”E mult mai dificil, bineînţeles, să controlăm virusul cu noua variantă Delta (din India). Dar e crucial faptul că, după două doze de vaccin, suntem încrezători că e aceeaşi protecţie ca şi în cazul variantei vechi”.
Oamenii de ştiinţă şi medicii cer guvernului să amâne ridicarea completă a restricţiilor, programată pe 21 iunie.
Sursa: Pro TV
Etichete: coronavirus, cazuri, campanie de vaccinare, malta, covid europa,
Dată publicare:
07-06-2021 17:34