Maimuțele de la o grădină zoo din SUA, primele primate non-umane care primesc un vaccin anti-Covid

Dată publicare: 04-03-2021 22:06
Dată actualizare: 04-03-2021 22:12


urangutan

Mai mulți urangutani și maimuțe bonobo de la Grădina zoo din San Diego au primit un vaccin experimental anti-Covid special creat pentru animale, scrie CBS News.

Acestea au devenit primele primate non-umane care au primit acest vaccin.

Un urangutan pe nume Karen, care a făcut istorie în 1994 ca prima maimuță din lume care a suferit o intervenție chirurgicală pe cord deschis, a fost printre primatele care au primit vaccinul, potrivit National Geographic.

Luna trecută, Karen, împreună cu alți trei urangutani și cinci maimuțe bonobode la grădina zoologică au primit câte două doze de vaccin, care a fost dezvoltat de compania farmaceutică veterinară Zoetis.

”Nu este aceasta norma. În cariera mea, nu am avut acces la un vaccin experimental într-un stadiu atât de timpuriu al procesului și nu am avut o dorință atât de copleșitoare să vreau să folosesc unul”, a spus Nadine Lamberski, ofițer de sănătate la San Diego Zoo Wildlife Alliance, pentru National Geograpfic.

În ianuarie, opt gorile de la grădina zoologică au devenit primele maimuțe din lume care au fost testate pozitiv pentru coronavirus. Acum se recuperează.

Infecțiile au fost confirmate și la câini, pisici, nurci, tigri, lei și la alte câteva animale din întreaga lume. Cu toate acestea, maimuțele mari reprezintă o preocupare specială în rândul oamenilor care se ocupă de conservarea animaleor sălbatice.

Toate speciile de gorile sunt listate ca fiind pe cale de dispariție sau care se află în risc pe Lista Roșie IUCN, cu „susceptibilitatea la boli” ca fiind una dintre principalele amenințări. Infecțiile se răspândesc rapid printre animale, care trăiesc în grupuri familiale apropiate.

 

Sursa: CBS


VIDEO PROTVPLUS.RO