Mai multi tineri au protestat la standul Romaniei de la Salonul international de carte de la Paris
Participarea Romaniei la Salonul de Carte de la Paris a fost umbrita joi seara de protestul unor tineri.
Ei si-au facut aparitia la standul nostru, purtand masti cu chipurile scriitorilor romani Andrei Plesu, Mircea Cartarescu si Gabriel Liiceanu, care au refuzat sa fie prezenti la Paris.
Protestatarii au sustinut ca Institutul Cultural Roman a fost politizat. Ei au fost indepartati de agentii de paza, pentru ca presedintele Frantei se pregatea sa viziteze expozitia de carte a Romaniei.
Alegeri 2024
21:23
Ciolacu reafirmă că, dacă este ales preşedinte, l-ar desemna premier pe Bolojan şi că îşi doreşte o coaliţie cu PNL
20:58
Marcel Ciolacu este favorit clar pentru câștigarea alegerilor pe platforma pe care s-a pariat masiv în favoarea lui Trump
17:04
Cum văd străinii alegerile prezidențiale din România. ”De 20 de ani trebuie să alegem răul cel mai mic”
16:02
George Simion, președintele AUR, a votat la Roma: „Vin aici să votez din respect pentru toţi românii”
Tinerii sustin ca protestul a fost un gest artistic, menit sa marcheze absenta unor mari nume din literatura romana contemporana la Salonul Cartii de la Paris, unde Romania este invitat de onoare anul acesta.
Ei sustin ca demersul a fost facut in numele multor oameni de cultura care gandesc la fel.
Horia Garbea, vicepresedintele Institutului Cultural Roman, i-a vazut ca pe niste tineri nonconformisti. "Dupa ce au baut vin, cativa si-au pus in dreptul fetei niste poze de scriitori. Nu i-am auzit sa fi strigat ceva.
Nici presedintele ICR nu i-a remarcat. Andrei Marga a declarat ca a fost ocupat cu primirea la standul romanesc a presedintelui francez, François Hollande.
Si scriitorii prezenti la salonul de carte din Paris au tinut sa atraga atentia ca pastrarea fondurilor pentru cultura este extrem de importanta.
Printre cei care au refuzat sa participe la salonul de carte de la Paris se afla importante figuri ale culturii romanesti, precum Neagu Djuvara, Gabriel Liiceanu si Andrei Plesu.
Cel mai tradus autor roman contemporan, Mircea Cartarescu, a declarat pentru France Press ca in Romania se duce un adevarat "razboi" impotriva intelectualilor, odata cu venirea lui Andrei Marga la conducerea Institutului Cultural Roman.