Mai mulţi palestinieni şi soldaţi susțin că trupele israeliene îi folosesc pe palestinieni pe post de ”scuturi umane” în Gaza

Fasia Gaza
AFP

Mai mulţi palestinieni şi soldaţi au declarat pentru Associated Press că trupele israeliene îi obligă în mod sistematic pe palestinieni să acţioneze ca scuturi umane în Gaza

Astfel, ei sunt trimiși în clădiri şi tuneluri pentru a verifica dacă există explozibili sau militanţi înarmați.

Această practică periculoasă a devenit omniprezentă în timpul celor 19 luni de război, spun ei.

Îmbrăcat în uniformă militară şi cu o cameră fixată pe frunte, Ayman Abu Hamadan a fost forţat să intre în case din Fâşia Gaza pentru a se asigura că nu sunt bombe şi oameni înarmaţi, a spus el. Când o unitate termina cu el, era dat mai departe la următoarea, relatează AP.

„M-au bătut şi mi-au spus: «Nu ai altă opţiune; fă asta sau te omorâm»”, a declarat bărbatul de 36 de ani pentru Associated Press, potrivit News.ro, descriind cele două săptămâni şi jumătate în care a fost reţinut vara trecută de armata israeliană în nordul Gazei.

Citește și
Netanyahu, mesaj la un an de război cu Hamas: „Israelul se apără pe şapte fronturi împotriva duşmanilor civilizaţiei”
Benjamin Netanyahu acuză liderii Marii Britanii, Franţei şi Canadei că „încurajează Hamas”

Toate meciurile de la FIFA Club World Cup pot fi văzute pe VOYO cu comentariu în limba română.

Ordinele veneau adesea de la vârf şi, uneori, aproape fiecare pluton folosea un palestinian pentru a curăţa zonele, a declarat un ofiţer israelian, care a vorbit sub protecţia anonimatului de teama represaliilor.

Armata israeliană afirmă că interzice strict utilizarea civililor ca scuturi umane

Ca răspuns la aceste acuzaţii, armata israeliană afirmă că interzice strict utilizarea civililor ca scuturi umane — o practică de care o acuză de mult timp pe Hamas în Gaza.

Oficialii israelieni dau vina pe militanţi pentru moartea civililor în ofensiva care a ucis zeci de mii de palestinieni.

Într-o declaraţie pentru AP, armata a afirmat că interzice şi constrângerea civililor să participe la operaţiuni şi că „toate aceste ordine sunt subliniate în mod regulat forţelor armate”.

Armata a precizat că investighează mai multe cazuri în care se presupune că palestinienii au fost implicaţi în misiuni, dar nu a furnizat detalii. Nu a răspuns la întrebări privind amploarea acestei practici sau eventualele ordine date de ofiţerii superiori.

AP a vorbit cu şapte palestinieni care au descris cum au fost folosiţi ca scuturi în Gaza şi în Cisiordania ocupată, precum şi cu doi membri ai armatei israeliene care au declarat că au participat la această practică, interzisă de dreptul internaţional.

Grupurile pentru drepturile omului trag un semnal de alarmă

Grupurile pentru drepturile omului trag un semnal de alarmă, afirmând că aceasta a devenit o procedură standard utilizată din ce în ce mai des în război.

Nu sunt relatări izolate; ele indică o defecţiune sistemică şi un colaps moral îngrozitor”, a declarat Nadav Weiman, director executiv al Breaking the Silence, un grup de foşti soldaţi israelieni care a colectat mărturii despre această practică din interiorul armatei. ”Israelul condamnă pe bună dreptate Hamas pentru că foloseşte civili ca scuturi umane, dar proprii noştri soldaţi spun că fac exact acelaşi lucru.”

Abu Hamadan a declarat că a fost reţinut în august după ce a fost separat de familia sa, iar soldaţii i-au spus că va ajuta la o „misiune specială”.

El a fost obligat, timp de 17 zile, să percheziţioneze case şi să inspecteze fiecare gaură din pământ în căutarea tunelurilor, a spus el. Soldaţii stăteau în spatele lui şi, odată ce era clar, intrau în clădiri pentru a le distruge sau a le avaria, a spus el. A petrecut fiecare noapte legat într-o cameră întunecată, pentru a se trezi şi a o lua de la capăt.

Utilizarea scuturilor umane „s-a răspândit ca focul”

Grupurile pentru drepturile omului afirmă că Israelul foloseşte palestinienii ca scuturi în Gaza şi Cisiordania de zeci de ani.

Curtea Supremă a interzis această practică în 2005. Cu toate acestea, grupurile au continuat să documenteze încălcări.

Totuşi, experţii afirmă că acest război este primul din ultimele decenii în care această practică – şi dezbaterea din jurul ei – a fost atât de răspândită.

„Protocolul ţânţarilor”

Cei doi soldaţi israelieni care au vorbit cu AP — şi un al treilea care a depus mărturie pentru Breaking the Silence — au spus că comandanţii erau la curent cu utilizarea scuturilor umane şi o tolerau, unii dintre ei dând chiar ordine în acest sens.

Unii au spus că această practică era denumită „protocolul ţânţarilor” şi că palestinienii erau numiţi „viespi” şi alţi termeni dezumanizatori.

Soldaţii - care au declarat că nu mai servesc în Gaza - au declarat că această practică a accelerat operaţiunile, a economisit muniţie şi a scutit câinii de luptă de răni sau moarte.

Soldaţii au declarat că au devenit conştienţi pentru prima dată de utilizarea scuturilor umane la scurt timp după izbucnirea războiului, la 7 octombrie 2023, când Hamas a atacat Israelul, şi că această practică a devenit generalizată la mijlocul anului 2024. Potrivit acestora, ordinele de a „aduce un ţânţar” au venit adesea prin radio - stenograme pe care toată lumea le înţelegea. Soldaţii acţionau la ordinele comandanţilor, potrivit ofiţerului care a vorbit cu AP.

El a spus că, până la sfârşitul celor nouă luni petrecute în Gaza, fiecare unitate de infanterie folosea un palestinian pentru a curăţa casele înainte de a intra.

„Odată ce această idee a fost iniţiată, a prins ca focul pe un câmp”, a spus ofiţerul în vârstă de 26 de ani. „Oamenii au văzut cât de eficientă şi uşoară era”.

El a descris o întâlnire de planificare din 2024 în care un comandant de brigadă i-a prezentat comandantului de divizie un slide pe care scria „obţineţi un ţânţar” şi o sugestie că ar putea „prinde unul de pe stradă”.

Ofiţerul a scris două rapoarte de incident pentru comandantul brigăzii, detaliind utilizarea scuturilor umane, rapoarte care ar fi fost înaintate şefului diviziei, a spus el. Armata a declarat că nu are niciun comentariu atunci când a fost întrebată dacă le-a primit.

Un raport a documentat uciderea accidentală a unui palestinian, a spus el - trupele nu şi-au dat seama că o altă unitate îl folosea ca scut şi l-au împuşcat în timp ce fugea într-o casă. Ofiţerul a recomandat ca palestinienii să fie îmbrăcaţi în haine militare pentru a evita identificarea greşită.

El a declarat că ştia de cel puţin un alt palestinian care a murit în timp ce era folosit ca scut.

Oficialii israelieni şi alţi observatori spun că Hamas foloseşte civilii drept scuturi

Este dificil să convingi soldaţii să acţioneze în mod legal atunci când îşi văd inamicul folosind practici discutabile, a declarat Michael Schmitt, un distins profesor de drept internaţional la Academia Militară a SUA de la West Point. Oficialii israelieni şi alţi observatori spun că Hamas foloseşte civilii drept scuturi în timp ce se integrează în comunităţi, ascunzând luptători în spitale şi şcoli.

„Este foarte greu să te uiţi la proprii tăi soldaţi şi să le spui că trebuie să se conformeze”, a declarat Schmitt.

Un soldat a declarat pentru AP că unitatea sa a încercat să refuze să folosească scuturi umane la mijlocul anului 2024, dar i s-a spus că nu au de ales, un ofiţer de rang înalt spunându-le că nu ar trebui să-şi facă griji cu privire la dreptul internaţional umanitar.

Sergentul - vorbind sub acoperirea anonimatului de teama represaliilor - a declarat că trupele au folosit un băiat de 16 ani şi unul de 30 de ani timp de câteva zile.

Băiatul tremura constant, a spus el, şi amândoi repetau „Rafah, Rafah” - cel mai sudic oraş din Gaza, unde mai mult de 1 milion de palestinieni fugiseră de luptele din alte părţi la acel moment al războiului.

Părea că implorau să fie eliberaţi, a spus sergentul.

Masoud Abu Saeed a spus că a fost folosit ca scut timp de două săptămâni în martie 2024 în oraşul sudic Khan Younis.

„Acest lucru este extrem de periculos”, a povestit el că i-a spus unui soldat. „Am copii şi vreau să mă reunesc cu ei”.

Bărbatul în vârstă de 36 de ani a declarat că a fost forţat să intre în case, clădiri şi un spital pentru a dezgropa tuneluri suspecte şi a curăţa zonele. El a spus că purta o vestă de prim-ajutor pentru o identificare uşoară, având asupra sa un telefon, un ciocan şi drujbe.

În timpul unei operaţiuni, a dat peste fratele său, folosit ca scut de o altă unitate, a spus el.

S-au îmbrăţişat. „Am crezut că armata israeliană l-a executat”, a spus el.

Palestinienii raportează, de asemenea, că au fost folosiţi ca scuturi în Cisiordania.

Hazar Estity a declarat că soldaţii au luat-o din casa ei din tabăra de refugiaţi din Jenin în noiembrie, forţând-o să filmeze în interiorul mai multor apartamente şi să le evacueze înainte ca trupele să intre.

Ea a spus că a pledat pentru a se întoarce la fiul ei în vârstă de 21 de luni, dar soldaţii nu au ascultat.

„Cel mai mult mi-a fost teamă că mă vor ucide”, a spus ea. „Şi că nu-mi voi mai vedea fiul”.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Șoc în fotbalul românesc! Clubul nu a primit licența și va fi retrogradat
NEWS ALERT Șoc în fotbalul românesc! Clubul nu a primit licența și va fi retrogradat
Citește și...
Secretarul general al ONU: Palestinienii din Fâşia Gaza sunt supuşi în prezent celei mai crude perioade a acestui război
Secretarul general al ONU: Palestinienii din Fâşia Gaza sunt supuşi în prezent celei mai crude perioade a acestui război

Palestinienii din Fâşia Gaza sunt supuşi în prezent ”poate celei mai crude perioade a acestui conflict crud”, denunţă vineri secretarul general al ONU Antonio Guterres, care deplânge o populaţie înfometată şi deplasată în mod constant, relatează AFP.

Benjamin Netanyahu acuză liderii Marii Britanii, Franţei şi Canadei că „încurajează Hamas”
Benjamin Netanyahu acuză liderii Marii Britanii, Franţei şi Canadei că „încurajează Hamas”

Premierul israelian Benjamin Netanyahu i-a acuzat pe Keir Starmer, Emmanuel Macron și Mark Carney că „încurajează Hamas” după ce au cerut oprirea ofensivei israeliene și ridicarea restricțiilor pentru ajutorul umanitar în Gaza, informează The Guardian.

Directorul OMS cere „milă” pentru Gaza: „Este nedrept să faci din hrană o armă”. Peste 53.000 de palestinieni, uciși
Directorul OMS cere „milă” pentru Gaza: „Este nedrept să faci din hrană o armă”. Peste 53.000 de palestinieni, uciși

Directorul OMS cere Israelului "să aibă milă" de Gaza şi să pună capăt războiului şi "distrugerii sistematice" a sistemului de sănătate din teritoriul palestinian.

Netanyahu anunţă că mai sunt 20 de ostatici în viaţă şi că este pregătit de un ”armistiţiu temporar” în Războiul din Gaza
Netanyahu anunţă că mai sunt 20 de ostatici în viaţă şi că este pregătit de un ”armistiţiu temporar” în Războiul din Gaza

Premierul israelian Benjamin Netanyahu anunţă miercuri că este pregătit de un ”armistiţiu temporar” în Fâşia Gaza, în vederea eliberării ostaticilor. 

Recomandări
Consultări astăzi la Cotroceni pentru desemnarea noului premier. Decizia oficială, abia mâine
Consultări astăzi la Cotroceni pentru desemnarea noului premier. Decizia oficială, abia mâine

Delegaţiile partidelor parlamentare sunt aşteptate, joi, la Palatul Cotroceni, pentru consultările convocate de preşedintele Nicuşor Dan pentru desemnarea candidatului la funcţia de prim-ministru.

„Șantajul” PSD după ce Nicușor Dan le-a spus liderilor partidelor că nu acceptă creșterea TVA
„Șantajul” PSD după ce Nicușor Dan le-a spus liderilor partidelor că nu acceptă creșterea TVA

Nicușor Dan le-a spus liderilor partidelor că nu acceptă creșterea TVA, explică surse politice pentru Știrile ProTV. În schimb, le-ar fi propus să renunțe la acele investiții care nu pot fi gata în 2-3 ani.

Israelul, a șaptea noapte de atacuri asupra Iranului. Donald Trump cere Teheranului să „se predea necondiționat”
Israelul, a șaptea noapte de atacuri asupra Iranului. Donald Trump cere Teheranului să „se predea necondiționat”

Israelul a lovit Iranul joi, pentru a şaptea noapte la rând, ca parte a ofensivei sale, Donald Trump neexcluzând posibilitatea ca SUA să intre în război pentru a distruge programul nuclear al Teheranului, informează AFP.