Macron și Xi au pus la cale un armistițiu la nivel mondial. „Lumea de astăzi nu este prea pașnică”

×
Codul embed a fost copiat

Președintele chinez Xi Jinping a revenit în Europa după 5 ani. Primit cu toate onorurile la Paris, nu a fost menajat.

Șefa Comisiei Europene, prezentă și ea în Capitala Franței, i-a transmis oficialului de la Bejing că piața Uniunii este inundată cu oțel și mașini electrice ieftine din China, lucru ce riscă să ducă la dezindustrializare.

După ceremonia oficială de primire, organizată cu mare fast la Domul Invalizilor, Emmanuel Macron și oaspetele său chinez s-au retras pentru un tête-à-tête la care au discutat despre aspectele politice ale vizitei.

Macron și Xi au vor un "armistiţiu olimpic"

Apoi, cei doi lideri au pledat pentru un "armistiţiu olimpic" în cazul tuturor conflictelor din lume pe durata jocurilor desfășurate în vară la Paris.

Xi Jinping, președintele Chinei: „Lumea de astăzi nu este prea pașnică. În calitate de membru permanent al Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite și un stat cu importante responsabilități, China este dispusă să colaboreze cu Franța pentru a privi Jocurile Olimpice de la Paris drept o oportunitate de a susține o încetare a focului la nivel mondial și încetarea războiului în timpul Jocurilor Olimpice”.

Citește și
emmanuel macron xi jinping
Macron şi Xi Jinping cer un armistiţiu olimpic în toate conflictele pe durata desfăşurării Jocurilor Olimpice de la Paris
Cum a așteptat Ucraina asaltul rușilor în Harkov. Dezvăluirile unor soldați ucraineni despre scenele haotice de pe front

Emmanuel Macron a încercat - din nou - să-l convingă pe Xi Jinging să se folosească de pârghiile pe care le are asupra Moscovei, ca să contribuie la solutionarea conflictului din Ucraina. În plus, i-a cerut omologului sau chinez să oprească exporturile către Rusia de tehnologii care susțin efortul de război.

Emmanuel Macron, președintele Franței: „Salutăm angajamentele autorităților chineze de a se abține de la vânzarea de arme sau trimiterea de ajutoare Moscovei și pentru impunerea unui control strict asupra exportului de bunuri cu dublă utilizare”.

Spre seară, Xi Jinping și soția lui, Peng Liyuan, au fost participat la dineul dat în cinstea vizitei lor la palatul Elysee. Printre invitații s-a numărat și actrița americană Salma Hayek, căsătorită cu omul de afaceri francez François-Henri Pinault.

La discuțiile de luni dintre oficialii francezi și membrii delegației chineze s-a alăturat și preşedinta Comisiei Europene.

Von der Leyen i-a atras atenția lui Xi

Ameninţată că va fi prinsă la mijloc între economia americană şi cea chineză, Uniunea Europeană şi-a intensificat în ultimele luni anchetele privind subvenţiile masive acordate de China în mai multe sectoare industriale, în special în domeniul vehiculelor electrice.

Autorităţile chineze au denunțat aceste masuri drept protectioniste si, drept represalii, au lansat propria lor anchetă anti-subvenţie, vizând în principal coniacul francez.

Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene: „Am discutat despre dezechilibrele comerciale care rămân semnificative, motiv de mare îngrijorare pentru noi. Pentru un comerț echitabil, accesul fiecărei părți la piața de desfacere a celeilalte trebuie să fie reciproc. Sunt încrezătoare că putem îmbunătăți aceste aspecte. În același timp, noi, europenii, suntem gata să apelăm la instrumente comerciale defensive, dacă va fi nevoie. Nu putem accepta practici care distorsionează piaţa şi ar putea duce la dezindustrializare în Europa”.

În condițiile în care economia Chinei trece prin momente relativ dificile, iar Statele Unite dau semne că se închid tot mai mult în fața companiilor chineze, Uniunea Europeană ar putea avea o anumită influență asupra Beijingului.

Însă este subminată, cred analiștii, de dezacordurile interne, iar cele 27 de state membre nu par capabile să-și alinieze pozițiile.

De exemplu, mai ferm, Macron a avertizat că blocul riscă să rămână dramatic în urmă, dacă nu permite derogări de la propriile reguli de concurență în fața "subvențiilor excesive" din partea Chinei și a Statelor Unite.

În schimb, dornic să evite antagonizarea Beijingului, cancelarul german Olaf Scholz a declarat public că UE n-ar trebui să acționeze din interes propriu protecționist. China este o piață cheie pentru economia germană bazată pe exporturi și pentru marii săi constructori auto.

Articol recomandat de sport.ro
Un europarlamentar intră în acționariatul lui CFR Cluj: ”Nu poți să refuzi o astfel de ofertă!”
Un europarlamentar intră în acționariatul lui CFR Cluj: ”Nu poți să refuzi o astfel de ofertă!”
Citește și...
Moscova l-a convocat pe ambasadorul Franţei în Rusia, după declaraţiile lui Macron despre intervenţia în Ucraina
Moscova l-a convocat pe ambasadorul Franţei în Rusia, după declaraţiile lui Macron despre intervenţia în Ucraina

Moscova l-a convocat luni pe ambasadorul Franţei în Rusia, pentru a denunţa politica ”provocatoare” a Parisului în Războiul din Ucraina.

Macron şi Xi Jinping cer un armistiţiu olimpic în toate conflictele pe durata desfăşurării Jocurilor Olimpice de la Paris
Macron şi Xi Jinping cer un armistiţiu olimpic în toate conflictele pe durata desfăşurării Jocurilor Olimpice de la Paris

Preşedinţii Franţei şi Chinei, Emmanuel Macron şi Xi Jinping, au pledat luni pentru un "armistiţiu olimpic" în toate conflictele din lume pe durata desfăşurării Jocurilor Olimpice de vară de la Paris, transmite agenţia EFE.

Xi Jinping a fost primit de Emmanuel Macron la Palatul Elysee. Mesajul președintelui Chinei pentru europeni
Xi Jinping a fost primit de Emmanuel Macron la Palatul Elysee. Mesajul președintelui Chinei pentru europeni

Preşedintele chinez Xi Jinping a pledat luni, la Paris, ca ţara sa şi Uniunea Europeană să-şi consolideze "coordonarea strategică" şi să rămână "partenere", în pofida diferendurilor multiple, de la comerţ la Ucraina, relatează AFP.

Recomandări
Curaj fără limite. Locuitorii din Harkov sfidează tăvălugul rusesc și îi spun lui Putin:
Curaj fără limite. Locuitorii din Harkov sfidează tăvălugul rusesc și îi spun lui Putin: "Nu există panică! Nimeni nu fuge"

La 50 de kilometri spre nord, forțele ruse invadează din nou. Dar în Harkov, al doilea oraș ca mărime din Ucraina, viața continuă sub amenințarea atacurilor rusești, informează CNN. Nimeni nu se teme trupele lui Putin. 

Transformarea industrială a României: Depozitele aproape de București, noul hub european
Transformarea industrială a României: Depozitele aproape de București, noul hub european

Într-una dintre halele închiriate de o companie austriacă, lângă București, milioane de pachete cu haine și încălțăminte sunt depozitate, urmând ca, atunci când sunt comandate de clienții români, dar și străini, să plece direct spre ei.

 

Lupta pentru putere în SUA se duce cu vorbe grele. Trump și Biden s-au numit
Lupta pentru putere în SUA se duce cu vorbe grele. Trump și Biden s-au numit "prost" sau "ratat" într-un duel la distanță

Donald Trump l-a calificat din nou pe Joe Biden drept un "escroc", sâmbătă, în Texas, în faţa unor susţinători a armelor.