Macron acuză Rusia de destabilizarea Africii: "Milițiile private efectuează răpiri și extorcări asupra populaţiilor civile''
Preşedintele Franței, Emmanuel Macron, a acuzat, vineri, Rusia că este ''o putere de destabilizare a Africii'' şi şi-a exprimat regretul că deciziile Moscovei ''nu joacă un rol benefic pentru comunitatea internaţională'', informează Agerpres.
''Este o putere de destabilizare a Africii, cu miliţii private care efectuează răpiri, extorcări asupra populaţiilor civile'', a spus şeful statului francez, care a amintit că ''acest lucru a fost documentat de Naţiunile Unite în Republica Centrafricană în legătură cu miliţiile Wagner''.
Potrivit lui Macron, Rusia a fost pusă de Vladimir Putin ''în situaţia de a nu mai respecta dreptul internaţional, de a redeveni la baza uneia dintre singurele puteri coloniale ale secolului XXI, ducând un război de imperiu contra vecinului său, Ucraina''.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Preşedintele francez a precizat că îi va răspunde la telefon omologului său rus Vladimir Putin dacă acesta îl va contacta. ''Dacă mă sună pentru a propune ceva, voi răspunde, pentru că Franţa a fost întotdeauna o putere care facilitează şi mediază'', a spus Macron, care a precizat însă că ''reluarea dialogului nu este posibilă decât dacă există o respectare a dreptului internaţional, singurul care ne permite să trăim în pace''.
Pe de altă parte, liderul francez a lansat un apel la o ''mobilizare'' pentru a pune în practică un sistem de taxare internaţională asupra tranzacţiilor financiare, biletelor de avion şi transportului maritim în scopul finanţării luptei contra schimbărilor climatice şi sărăciei.
Acesta a subliniat că ''nu funcţionează taxarea internaţională într-o singură ţară'', fiind necesar ca toate statele să participe la viitorul sistem de taxare pe tranzacţiile financiare.
Macron nu a exclus total ideea unui impozit de solidaritate pe avere (ISF) la nivel mondial, pentru a finanţa lupta contra schimbărilor climatice, după ce o astfel de taxă a fost suprimată pe scară largă în Franţa.
Fondul Monetar Internaţional a anunţat joi obiectivul de realocare pentru ţările sărace a 100 de miliarde de dolari ca drepturi speciale de tragere (DST). Referitor la acest anunţ, preşedintele francez a menţionat că ţara sa va realoca 40% din drepturile sale speciale de tragere.