Macelul din India a fost planificat minutios
Macelul din capitala economica a Indiei a socat in primul rand prin cruzimea atacurilor dar si prin modul exemplar in care s-au organizat comandourile mortii.
Aceste operatiuni sangeroase au fost planuite atent, si cu mult timp in urma, pentru ca efectele sa fie cu adevarat memorabile.
In scurta sa istorie ca stat independent, India n-a fost ferita de violenta, ca arma politica. Dimpotriva. Doar anul acesta, subcontinentul a fost scena a cel putin cinci serii de atacuri teroriste de amploare, soldate cu zeci de morti si raniti. De fiecare data, au fost vizate cai de comunicatie, piete publice si convoaie ale politiei sau armatei.
Insa, prin haosul produs la Mumbai, valul de atentate de acum arata o schimbare de tactica fundamentala. In primul rand, au fost vizate hotelurile si restaurantele de lux, frecventate de turistii si oamenii de afaceri occidentali.
Apoi, teroristii au exploatat la maximum situatia din teren. Ca sa evite detectarea lor de catre fortele de securitate, s-au apropiat de marile hoteluri Oberoi si Taj Mahal, pe apa, cu salupele.
Le-au lasat la mal, alaturi de alte ambarcatiuni asemanatoare si au parcurs ultimii metri, pe jos, ca simpli turisti. La momentul stabilit, au dezlantuit iadul.
Atacurile au fost revendicate de organizatia islamista "Mujahedinii din Deccan", o organizatie islamista cvasi-necunoscuta. Exista insa temerea ca de fapt, in spatele macelului din Mumbai, s-ar afla mana lunga a gruparii Al Qaeda.
Expertii militari sustin ca doar oamenii lui Ossama ben Laden poseda un nivel atat de ridicat de pregatire, si accesul la arme si munitie performante, capabile sa provoace sute de morti si raniti.
Un argument in acest sens este si faptul ca atacurile au avut loc in centrul economico-financiar al Indiei, ceea ce aminteste de atentatele din New York. De altfel, presa locala a si numit tragedia "11 septembrie al Indiei."