Lovitura pentru David Cameron. Ce s-a intamplat cu proiectul de referendum pentru iesirea Marii Britanii din UE
Textul care prevede organizarea unui referendum privind retragerea din UE a Marii Briotanii pana in 2017 risca sa nu mai vada lumina zilei, dupa hotararea de vineri a Camerei Lorzilor de a-l trimite in Camera inferioara a Parlamentului.
Conservatorii i-au acuzat pe partenerii lor de coalitie liberal-democrati, dar si opozitia laburista, care se opun referendumului, ca vor sa "ucida" proiectul de lege sustinut de catre premierul David Cameron.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Dupa ce a trecut, pe 10 ianuarie, de primul obstacol in Camera superioara a Parlamentului britanic, textul a fost oprit in mod spectaculos vineri, dupa ce o majoritate de 87 de lorzi a solicitat, in cadrul unor dezbateri furtunoase, sa amendeze intrebarea care va fi adresata la referendum ("Credeti ca Marea Britanie trebuie sa ramana membra a Uniunii Europene?")
Ca atare, proiectul de lege este necesar sa fie retrimis in Camera Comunelor, un lucru care intarzie procedura cu privire la acest text in mod potential "fatal".
Textul este necesar sa aiba forta de lege inainte de sfarsitul sesiunii parlamentare, in aprilie, altfel Guvernul fiind nevoit, daca doreste acest lucru, sa reintroduca textul in cursul viitoarei sesiuni, un fapt foarte rar.
Parlamentarul conservator Bill Cash a apreciat deja ca proiectul de lege este "mort", exprimandu-si regretul fata de "luptele de gherila" duse de laburisti si liberal-democrati.
"Ei si-au aratat astazi (vineri) adevarata fata. Chiar daca nu indraznesc sa o admita, ei cred ca poporul britanic nu are un cuvant de spus", a denuntat lordul Hill, liderul grupului Partidului Conservator in Camera superioara.
In total au fost depuse peste 70 de amendamente, cu scopul blocarii procesului si impiedicarii textului sa obtina forta de lege. Fostul ministru laburist Lord Foulkes a catalogat textul drept o "rusine" si "neadaptat unor nevoi".
Chiar daca textul ar avea putere de lege, acest lucru nu garanteaza organizarea unui referendum pana in 2017, actualul Parlament neputand sa oblige viitorul Guvern, rezultat in urma alegerilor organizate in 2015, in cazul unei schimbari a majoritatii.
David Cameron s-a angajat sa organizeze, in cazul in care ar fi reales in 2015, un referendum, pana in 2017, privind apartenenta Marii Britanii la UE, dupa o renegociere a conditiilor acestei relatii.
El a fost nevoit sa faca aceasta promisiune in contextul unei ascensiuni a partidului xenofob si antieuropean UKIP, odata cu apropierea alegerilor europene din 2014.
Sursa: Mediafax
Etichete: Marea Britanie, ue, referendum, david cameron,
Dată publicare:
25-01-2014 16:33