Londra a devenit prima metropola occidentala cu primar musulman. Cine este Sadiq Khan, noul edil al capitalei Marii Britani

Ultima actualizare: 26-05-2016 11:12

Sadiq Khan, fiul unui sofer pakistanez de autobuz, este noul edil al Londrei. Numaratoarea voturilor s-a incheiat vineri noapte si a confirmat victoria prevazuta de sondajele de opinie.

Laburistul Khan a devenit primul edil musulman al unei metropole vest-europene si administreaza un buget de 17 miliarde de lire.

Sadiq Khan si colaboratorii lui au primit vestea victoriei chiar in impozantul sediu al primariei londoneze, situat pe malul Tamisei.

Sadiq Khan, edilul Londrei, titrat: "Am crescut intr-o locuinta sociala, care se afla la cativa kilometri de aici. Pe vremea accea nici macar nu imi puteam imagina ca cineva ca mine ar putea fi ales prima al Londrei. Vreau sa ii multumesc fiecarui londonez care a transformat imposibilul in realitate."

Laburistul Khan l-a avut drept principal adversar pe conservatorul Zac Goldsmith, fiul unui miliardar, foarte politicos si manierat, aducand a membru al aristocratiei. Cei doi candidati au oferit un contrast puternic. Khan este fiul unor imigranti pakistanezi.

Dr. Tony Travers, profesor stiinte politice: "Tatal lui a fost sofer de autobuz. Este un om care a reusit prin forte proprii si face caz de asta, un tip foarte ambitios."

Extrem de ambitios si muncitor, Khan a devenit un avocat de succes. Pana la 24 de ani a locuit insa intr-o locuinta sociala, extrem de aglomerata, alaturi de numeroasa lui familie. In adolescenta, a invatat sa boxeze pentru a se apara de atacurile localnicilor care urau strainii.

Sadik Khan a promis in campanie ca va aduce rezolvare celor mai presante probleme ale Londrei, inclusiv penuria de locuinte si transportul sufocant. In ultimii 8 ani, populatia capitalei britanice a sporit cu 900.000 de locuitori, pana la 8,6 milioane.

In ceea ce priveste subiectul de mare interes referendumul privind iesirea Marii Britanii din UE, noul edil a militat pentru ca tara lui sa isi pastreze locul in uniune.

In afara popularitatii lui Kahn in Londra, laburistii nu prea au motive de satisfactie. Alegerile au avut loc la doar cateva zile dupa un rasunator scandal in partid. Mai multi lideri proeminenti, inclusiv un fost primar al Londrei, au fost suspendati in urma unor declaratii considerate antisemite.

Conservatorii lui David Cameron n-au ezitat sa speculeze aceasta polemica, iar unele voci l-au acuzat pe Sadiq Kahn ca a frecventat cercuri islamiste. Atacurile n-au avut totusi niciun efectul in cosmopolita capitala britanica.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO
Doctor de bine
Stresul sau o alimentaţie dezechilibrată pot cauza dezechilibrul microbiotei intestinale şi pot afecta sistemul imunitar

05:45
Alt Text!
Întrebarea mesei rotunde
Intrebarea Mesei Rotude cu Andreea Antonescu - "Sex în avion, da, sex în 3, nu"

39:46
Alt Text!
ePlan
Despre organizația viitorului- un nou mod de lucru, dar și învățare continuă de la cele mai bune universități din lume cu Delia Rotaru, VP People & Organisation eMAG

27:33
Alt Text!
Interviurile lui Vitalie
Interviu cu Allen Coliban. Susține vaccinarea obligatorie a funcționarilor. De ce reduce viteza și accesul mașinilor în Brașov?

33:51
Alt Text!
ShARE ÎN BUCATE
Păstrăv cu morcovi și sos cu gogonele

33:36
Alt Text!
Romania, te iubesc!
Romania, te iubesc! 17 octombrie 2021

43:00
Alt Text!
Interviurile lui Vitalie
Interviu Clotilde Armand: despre obligativitatea vaccinării funcționarilor primăriei și relația dificilă cu Nicușor Dan

23:24
Alt Text!
Romania, te iubesc!
Romania, te iubesc! 10 octombrie 2021

42:19
Alt Text!
Hai să fim super!
Best Of Hai sa fim Super!

25:12
Alt Text!
SuperLive cu Mihai Mironica
Superlive cu Mihai Mironică - 7 Octombrie 2021

27:26
Alt Text!