Locuitorii Insulei Paştelui, ocoliți de pandemie și rupţi de lume de un an şi jumătate, nu vor să mai primească turiști
Locuitorii Insulei Paştelui, rupţi de lume de peste un an şi jumătate din cauza pandemiei de coronavirus, au votat duminică în proporţie de 67% împotriva redeschiderii insulei pentru turişti, informează luni AFP.
Această insulă chiliană din Pacificul de Sud, situată la 3.700 de kilometri de Chile, este cunoscută pentru impresionanţii săi megaliţi de origine misterioasă.
Ea numără circa 10.000 de locuitori, dintre care 60% sunt membri ai poporului Rapa Nui - de la numele originar al insulei - care face parte din cultura polineziană.
Poporul Rapa Nui trebuia să răspundă prin "da" sau "nu" la întrebarea: "Vreţi să deschideţi insula în ianuarie?".
Răspunsul "nu" a primit 649 de voturi, contra 320 pentru "da" şi trei voturi nule, a detaliat pe reţelele sociale comunitatea locală Ma'u Henua, care administrează parcul naţional Rapa Nui.
Doar 972 de persoane au participat la vot, mai puţin de 20% dintre locuitorii chemaţi la urne.
Rezultatul votului nu este unul constrângător şi decizia finală le va reveni autorităţilor sanitare ale regiunii Valparaiso, de care depinde insula, sau Ministerului Sănătăţii, care nu a spus deocamdată dacă intenţionează să ţină sau nu cont de rezultatul consultării.
Locuitorii insulei nu au văzut nici măcar un singur turist din martie 2020 şi de la impunerea stării excepţionale în Chile, cu restricţii sanitare împotriva noului tip de coronavirus.
Au avut doar 8 cazuri de Covid-19 și niciun deces
Chile a înregistrat peste 1,6 milioane de contaminări şi peste 36.000 de decese de la începutul pandemiei.
La rândul său, insula a contabilizat opt cazuri de COVID-19 şi niciun nou caz începând din septembrie 2020. De asemenea, nu s-a înregistrat aici niciun deces în timpul pandemiei, potrivit datelor autorităţilor locale.
Populaţia de pe Insula Paştelui este vaccinată în proporţie de 73,1%, însă centrul medical de la Hanga Roa, capitala insulei, nu dispune de nicio unitate de terapie intensivă.
O singură ambulanţă medicalizată trimisă de pe continent în urmă cu o lună poate transporta un pacient a cărui viaţă ar fi ameninţată de COVID-19.
"Veniturile insulei provin din industria turismului. Aceasta este sursa economiei", a explicat Salvador Atan, vicepreşedintele comunităţii locale Ma'u Henua, care s-a arătat, asemenea autorităţilor locale, favorabil redeschiderii insulei.
"Cred că insula poate supravieţui fără a se deschide, trebuie doar să ne reinventăm şi să ne amintim de ceea ce făceau părinţii şi bunicii noştri cândva, ei au supravieţuit fără turism", a explicat Hugo Atan, un funcţionar care a votat "nu".