Masina in care se afla printul Charles, atacata de studentii protestatari

×
Codul embed a fost copiat

UPDATE: La Londra a fost, vineri, zi de curatenie generala, dupa demonstratiile violente care au lasat centrul capitalei britanice ca dupa razboi. 20.000 de tineri, majoritatea studenti, s-au luptat, joi, cu politistii.

Studentii au protestat fata de cresterea de trei ori a taxelor universitare. Demonstrantii au atacat si masina printului Charles.

Limuzina Rolls Royce, in care se aflau printul Charles si ducesa de Cornwall, tocmai traversa centrul comercial al Londrei, cand coloana oficiala a nimerit in mijlocul unui grup de protestatari. Initial, demonstrantii au salutat cuplul princiar, dar, la un moment dat, a inceput sa ploua cu vopsea si bete spre geamurile limuzinei.

In cele din urma, dispozitivul de securitate a reusit sa faca loc pentru limuzina, iar masina mostenitorului tronului a demarat in tromba, in timp ce Camilla isi tinea sotul de mana, socata de incident.

Cand au ajuns la destinatia initiala, London Variety Show, Charles si Camilla isi regasisera zambetele. Pe printul de Wales l-a ajutat probabil si intalnirea cu gratioasa Kylie Minogue, intr-o tinuta mai mult decat incantatoare.

Citește și
Proteste Londra
Studentii britanici, din nou in strada! Taxele de scolarizare se vor majora
Alertă maximă la Iași după moartea liderului interlop Costel Corduneanu. Planul conceput de poliție, echivalent cu un cod roșu la accidente rutiere: „Suntem mai mulți ca de obicei”

La cateva strazi distanta, vacarmul a continuat, insa, asa cum fusese inca de joi dimineata, cand 20.000 de studenti, veniti din toata Anglia, s-au indreptat spre Palatul Westminster, daramand tot ce le-a iesit in cale.

Studentii protesteaza impotriva deciziei Parlamentului britanic de a tripla taxele universitare in Anglia. Este pentru a patra oara in ultima luna cand tinerii din Marea Britanie ies in strada.

Ca sa impiedice multimea furioasa sa ia cu asalt Camera Comunelor, unde se dezbatea legea taxelor universitare, autoritatile au ordonat politiei calare sa-i imprastie pe demonstranti.

Descumpaniti pentru moment de sarja de cavalerie, studentii s-au repliat rapid si au pornit contraofensiva. In invalmaseala creata, caii politiei au intrat in panica si au rupt dispozitivul, iar unul dintre ei si-a aruncat calaretul din sa si l-a calcat in picioare.

Protestele nu s-au potolit nici dupa ce demonstrantii au aflat ca parlamentarii au votat legea, iar politia se asteapta ca violentele sa continue toata noaptea.

Pe de alta parte, cresterea taxelor universitare a produs un adevarat cutremur in Parlament. Mai multi consilieri guvernamentali si-au dat demisia, ca sa poata vota impotriva legii. Mai rau, 21 de deputati liberal-democrati, in frunte cu vicepresedintele partidului, si sase parlamentari conservatori au votat cot la cot cu opozitia laburista.

Protestele s-au soldat cu ranirea a opt politisti, iar fortele de ordine au retinut noua persoane in cursul manifestatiei de joi, cand demonstrantii au patruns in piata Parlamentului si au incercat sa forteze intrarea in sediul Legislativului.

Potrivit unui jurnalist AFP, mai multi studenti au iesit din confruntare cu fetele insangerate.

Studentii au incercat de mai multe ori sa forteze cordonul de securitate al politistilor. Manifestantii au incercat in zadar sa sparga barierele instalate in jurul Parlamentului, unde a avut loc manifestatia. Numeroase proiectile, intre care pietre si bastoane, au fost aruncate inspre politisti.

Actiuni similare s-au desfasurat si in provincie.

Decizia de crestere a taxelor de inscriere la universitate a fost adoptata, joi, de Parlament, cu o majoritate de 21 de voturi.

In prezent, taxele de inscriere in universitatile englezesti nu pot depasi 3.290 de lire sterline de student pe an, insa Guvernul vrea sa autorizeze universitatile sa fixeze aceste taxe la maximum 9.000 de lire sterline.

Va reamintim, in timpul manifestatiei de la inceputul lunii noiembrie fortele de ordine nu au reusit sa tina piept manifestantilor, care au patruns in sediul Partidului Conservator de la Londra. Atunci, circa 40.000 de studenti din intreaga tara au iesit in strada.

"Oamenii politici par sa nu ia in serios ce se intampla. Ar trebui sa ia bani de la persoanele care au venituri substantiale, care au salarii cu sapte cifre, nu de la studentii care nu au bani", declara atunci una dintre participantele la protest.

Nu numai tinerii britanici sunt nemultumiti de masurile luate de autoritati. Studentii italieni au iesit si ei pe strazile din Roma, dupa ce Camera Deputatilor a adoptat reforma vizand reducerea fondurilor pentru invatamantul superior.

Articol recomandat de sport.ro
Duminică seară s-a prăbușit pe gazon, iar luni doctorii i-au anunțat decesul
Duminică seară s-a prăbușit pe gazon, iar luni doctorii i-au anunțat decesul
Citește și...
Bilantul protestelor din Anglia: 17 raniti si 30 de studenti arestati
Bilantul protestelor din Anglia: 17 raniti si 30 de studenti arestati

UPDATE: Ore de foc in centrul Londrei. Dupa o zi intreaga de proteste, studentii s-au incaierat si miercuri noapte cu fortele de ordine si au incediat o statie de autobuz.

Studentii britanici, din nou in strada! Taxele de scolarizare se vor majora
Studentii britanici, din nou in strada! Taxele de scolarizare se vor majora

Mii de studenti au iesit astazi in strada la Londra si in alte orase din Marea Britanie, ca sa protesteze impotriva cresterii taxelor de scolarizare, dupa ce, in 10 noiembrie, o prima mobilizare de acest fel a degenerat in violente.

Recomandări
Comisia Europeană a făcut anunțul momentului. Ce trebuie să se întâmple pentru ca România să adere complet la Schengen
Comisia Europeană a făcut anunțul momentului. Ce trebuie să se întâmple pentru ca România să adere complet la Schengen

Comisia Europeană a publicat, marţi, un raport cu privire la starea Spaţiului Schengen în anul care a trecut. Cu această ocazie, au fost anunțate priorităţile pentru anul următor.

 

Klaus Iohannis a transmis ministrului Justiției cererile de urmărire penală față de Petre Roman și Gelu-Voican Voiculescu
Klaus Iohannis a transmis ministrului Justiției cererile de urmărire penală față de Petre Roman și Gelu-Voican Voiculescu

Administrația Prezidențială a anunțat, marți, că a transmis ministrului Justiției, Alina Gorghiu, conform procedurii, cererile de urmărire penală față de fostul premier Petre Roman și fostul vicepremier Gelu-Voican Voiculescu.

Răsturnare de situație în dosarul în care este judecat Vlad Pascu. Inspecţia Judiciară a cerut suspendarea judecătoarei
Răsturnare de situație în dosarul în care este judecat Vlad Pascu. Inspecţia Judiciară a cerut suspendarea judecătoarei

Răsturnare de situație în dosarul în care Vlad Pascu, tânărul care a provocat, vara trecută, accidentul de pe litoral, este judecat pentru omor din culpă.