Liderul unui stat NATO iese la atac: „Glorie Ucrainei” este sloganul șoviniștilor care au ucis evrei și polonezi”
Președintele unui stat membru NATO a anunțat că nu dorește ca în țara sa să fie afișat sau strigat sloganul „Slava Ukraini”.
Președintele croat Zoran Milanović a declarat că sloganul "Slava Ukraini" (Glorie Ucrainei – n. trad.) are aceeași origine ca și lozinca Ustashe-ului croat, un grup de extremă dreapta care a acționat în țară în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.
În timpul ceremoniei de decernare a premiilor de la Zagreb, Milanović a comentat în fața jurnaliștilor utilizarea sloganului Ustashe "Za dom spremni!" (Pentru casă, gata! – n.trad.) de către forțele de dreapta, care este interzis oficial în Croația.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
„Este sloganul celor mai radicali șoviniști din vestul Ucrainei”
"Nu există nicio diferență între lozincile ‘Pentru acasă, gata!’ și ‘Glorie Ucrainei’. Acesta este sloganul celor mai radicali șoviniști din vestul Ucrainei, care au colaborat cu naziștii și au ucis mii de evrei și polonezi. Nu vreau să aud așa ceva în Croația", a spus el.
"Nu mă interesează faptul că unii lideri sunt 'agățați' de acest slogan. Lăsați-i să vină cu un alt salut", a adăugat președintele croat, despre care presa din Ucraina susține că este un politician pro-Kremlin.
Sloganul "Glorie Ucrainei" există cel puțin din secolul al XIX-lea, iar la începutul secolului al XX-lea s-a răspândit în armata Republicii Populare Ucrainene, de unde a trecut la organizațiile Plast (organizații de cercetași din Ucraina - n.r.), potrivit Ukrainska Pravda, care citează presa publicația croată N1.
Președintele croat a mai făcut în repetate rânduri declarații pro-ruse. De exemplu, în ianuarie, el a cerut să nu se compare situația din Kosovo cu anexarea Crimeei, afirmând că peninsula Crimeea nu va mai fi niciodată teritoriu ucrainean, mai susține sursa citată.