Liderul suprem al talibanilor afgani, Mullah Omar, ar fi murit. "Cadavrul sau a fost ingropat in sudul tarii"


Ultimul update: Sambata 01 August 2015 07:01
Data publicarii: Miercuri 29 Iulie 2015 16:40
Categorie: Stiri externe
Mullah Omar

Guvernul afgan a anuntat ca intreprinde o ancheta in legatura cu informatiile care anunta moartea mollahului Omar, seful suprem al talibanilor afgani, refugiat de la sfarsitul lui 2001 si a carui soarta ramane un mister de ani de zile, relateaza AFP.

Anuntul a fost facut de purtatorul de cuvant al presedintiei afgane, Sayed Zafar Hashemi, dupa ce mai multe surse anonime guvernamentale si rebele au anuntat moartea liderului rebel, potrivit Agerpres.

''Intreprindem o ancheta in legatura cu aceste informatii si ne vom pronunta imediat ce se va confirma exactitatea lor'', a declarat Hashemi intr-o conferinta de presa la Kabul.

Un inalt responsabil afgan a declarat anterior sub acoperirea anonimatului pentru AFP ca mollahul Omar ''a murit din cauza unei boli in urma cu doi ani si ca a fost ingropat in sudul tarii'', regiunea sa de origine. Potrivit declaratiilor sale, moartea mollahului a fost, de asemenea, confirmata guvernului afgan de catre responsabili pakistanezi.

''Potrivit informatiilor mele, el este mort'', a declarat, printre altele, pentru AFP un responsabil taliban sub acoperirea anonimatului, adaugand ca nu are detalii despre cauzele si data exacta a decesului.

Anuntul privind eventuala moarte a sefului talibanilor intervine la cateva saptamani dupa un prim contact oficial in vederea unor convorbiri de pace intre insurgentii talibani si guvernul de la Kabul, care n-au dus totusi la incetarea conflictului in teren.

Daca se va confirma, moartea mollahului Omar risca sa creeze confuzie in jocul taliban, in timp ce un al doilea contact cu Kabulul este prevazut pentru urmatoarele zile.

Rebelii afgani au pus intotdeauna in mod oficial drept conditie prealabila pentru orice negociere de pace retragerea din Afganistan a soldatilor straini, care i-au inlaturat de la putere la sfarsitul lui 2001 si care sustin guvernul prooccidental de la Kabul.

Dar, ei constituie totodata o rebeliune dispersata, divizata intre noua generatie, a comandantului care continua sa se bata in teren, si vechile cadre ale miscarii, care s-au refugiat in strainatate la sfarsitul lui 2001.

Sursa: Agerpres

Tags: afgani, talibani, kabul,

VIDEO PROTVPLUS.RO