Lider al opoziției din Armenia, condamnat la zece ani de închisoare

Ultima actualizare: 28-11-2018 10:13
inchisoare
iStock

Justiţia din Armenia l-a condamnat marţi pe un lider al opoziţiei, Jirair Sefilian, la 10 ani de închisoare pentru organizarea în 2016 a unei acţiuni de luare de ostatici într-un comisariat de poliţie în mica republică din Caucaz, relatează AFP.

Sefilian a fost desemnat drept comanditar al atacului, ce a avut loc în iulie 2016, când 20 de oameni înarmaţi au luat cu asalt un comisariat din Erevan, unde s-au retras timp de două săptămâni. Ei au omorât doi poliţişti şi i-au luat ostatici pe mulţi alţii, informează Agerpres.ro

Autorii luării de ostatici susţineau apartenenţa la o grupare denumită ''Sasna Tsrer'', formată din partizani ai lui Sefilian, un critic puternic al guvernului, care fusese arestat cu o lună mai înainte pentru că a vrut să ocupe clădiri guvernamentale şi centre de telecomunicaţii. Sefilian cerea demisia preşedintelui ţării, Serge Sarkissian.

În timpul luării de ostatici au izbucnit confruntări pe străzile Erevanului între poliţişti şi partizani ai opozantului, soldate cu peste 70 de răniţi.

Autorii luării de ostatici au depus în cele din urmă armele şi s-au predat autorităţilor, promiţând ''să continue lupta'' din închisoare. Şase dintre ei au fost condamnaţi la pedepse cu închisoarea de până la cinci ani şi jumătate.

Serge Sarkissian (63 de ani), fost ofiţer al armatei, s-a aflat la conducerea Armeniei din 2008, după ce a fost premier în 2007-2008. Prima sa victorie la alegerile prezidenţiale a fost însoţită de confruntări între manifestanţi şi poliţişti, soldate cu 10 morţi. El a câştigat un al doilea mandat prezidenţial în 2013.

Pe 2 martie 2018 a fost ales un nou preşedinte al Armeniei, Armen Sarkissian, care îşi va prelua funcţia pe 9 aprilie.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO