Liberalizarea Cubei continua. Statul insular renunta la embargoul de 50 de ani la importul de masini
Autoritatile cubaneze au anuntat ca vor relaxa restrictiile la importul de autoturisme, pentru prima data in ultima jumatate de secol. Acesta pare a fi sfarsitul unei epoci care a transformat masinile din anii '50 in adevarate simboluri.
Decizia de a permite importul de masini pentru a fi vandute la pretul pietei a fost luata miercuri, de catre Consiliul de Ministri al insulei.
Decizia va duce in timp la ridicare restrictiilor pentru alte tipuri de vehicule: camioane, motociclete sau dube.
Pana acum, cubanezii aveau nevoie de permisiuni speciale pentru a aduce maini noi pe insula.
Granma, publicatia oficiala a statului cubanez, a recunoscut ca "scrisorile de autorizare", eliberate de minsterul transporturilor a generat nemultumiri, frustrari si, in unele cazuri, a dus la specula si imbogatire.
Cuban girls and American cars : http://t.co/Z2jx0rSm #streetphotography pic.twitter.com/nBYnWhYw
— Yanidel (@yyanidel) August 4, 2012
Nu exista informatii oficiale despre masinile aflate in circulatie in Cuba, dar se estimeaza ca aproxmativ 60.000 de masini sunt pe insula, majoritatea de productie americana, fabricate in anii '60 de Chevrolet, Ford, Cadillac, Chrysler sau Pontiac.
Printre ele, si masini Lada sau Moskvich, de productie sovietica, din anii '70 si 80, sau masini moderne, importate de de guvern din Asia.
CASTIGA SUPER PREMII. Afla cum poti pune mana pe 25.000 de euro de Craciun si anul nou
La inceputul anilor 50, Cuba era cel mai mare importator de masini americane. Cubanezii erau atat de atrasi de masinile americane, incat modelul Chevrolet '57 a fost lansat in Havana, inaintea lansarii americane.
Castro a interzis importul de masini americane, dupa revolutia sa din 1959, pentru ca acestea nu produceau locuri de munca in Cuba.
Pana in noiembrie 2011, cubanezii nu aveau voie sa isi vanda masinile.
Exemplare produse de Cadillac sau Chrysler pot fi vazute pe strazile Capitalei cubaneze, transportand turisti, dar majoritatea acestor antichitati pe roti sunt folosite pentru transportul public colectiv.
INTRA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII