Kievul anunță noi progrese în contraofensivă. Forțele ucrainene au reușit să avanseze în apropiere de Bahmut
Joi și vineri, miniștrii apărării din țările NATO se întâlnesc la Bruxelles.
Vor discuta, printre altele, despre summitul Alianței, programat pentru luna viitoare la Vilnius, și nu vor ocoli nici tema aderării Ucrainei la NATO.
Între timp, în țara vecină trupele Kievului continuă să facă progrese în contra-ofensivă.
În ultimele ore, forțele ucrainene au reușit să avanseze în apropiere de Bahmut, în est, dar și în sud, în regiunea Zaporojie - a spus ministrului apărării de la Kiev.
Afirmațiile vin după ce miercuri rușii au lansat mai multe rachete Kalibr asupra orașului Odesa. Atacul, soldat cu victime, a distrus, printre altele, un depozit de mărfuri și a avariat mai multe clădiri rezidențiale, o instituție de învățământ și câteva restaurante.
Pe lângă Odesa, rușii au atacat Cernihiv, Kramatorsk și Kostiantinivka. În schimb, Evgheni Prigojin, şeful mercenarilor Wagner, a declarat că soldații săi se vor întoarce pe frontul ucrainean în luna august. Până atunci, luptătorii "se odihnesc şi se pregătesc", a spus el.
Pe front lupta continuă.
Aceste imagini au fost filmate în satul Blahodatnia, recucerit de forțele Kievului zilele trecute. Dar, rușii încă n-au abandonat poziția și lovesc continuu cu artileria și aviaţia. Atât de intens încât jurnaliștii CNN au alergat să se adăpostească.
Alături de jurnaliști sunt soldații ucraineni din brigada 68. Se apără cu armament furnizat de Statele Unite.
Fred Pleitgen, corespondent CNN: "În această zonă din Ucraina au loc în prezent cele mai intense lupte. Puteți vedea ce a mai rămas din blocurile de locuințe de aici, dar și din localitățile învecinate, iar aceste lupte sunt pe cale să se agraveze".
Între timp, la Moscova, Duma de stat a aprobat un nou proiect de lege care permite Ministerului Apărării să semneze contracte cu infractori condamnați pentru a lupta în Ucraina. Sunt excluşi cei vinovaţi de infracţiuni sexuale, trădare, terorism ori extremism.
La rândul său, aliatul lui Putin, președintele din Belarus, Aleksandr Lukașenko, a anunțat că țara sa a început deja să primească arme nucleare tactice din Rusia.
Sean Bell, analist militar: "Putin a spus foarte clar când a anunțat că mută acest arsenal, că Rusia va avea controlul total. Aceste echipamente au coduri complexe, există un proces complex pentru a fi lansate, și sub nicio formă președintele Lukașenko nu va avea mâna pe trăgaci. Astfel de anunțuri sunt făcute doar pentru a-i reaminti Occidentului că există posibilitatea unei escaladări nucleare în timpul conflictului din Ucraina, dar realitatea e că, odată mutate aceste arme în Belarus nu face nicio diferență asupra Ucrainei".
Armele nucleare tactice sunt focoase nucleare mici, destinate utilizării pe câmpul de luptă sau pentru lovituri limitate.