Atac fulgerător. Mai multe rachete de croazieră ale Rusiei ar fi fost distruse cu drone în Crimeea
O explozie în nordul Crimeei a distrus rachetele rusești transportate pe calea ferată - a anunțat Ministerul Apărării al Ucrainei.
Iar liderul administrativ, instalat de ruși, al unui oraș din apropiere a spus că în zonă ar fi fost un atac cu drone al ucrainenilor!
Oficial, de la Kiev, doar au fost semnalate exploziile din Crimeea.
Alegeri 2024
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
Ucraina nu a spus, în mod explicit, că se află în spatele atacului.
"Exploziile continuă procesul de demilitarizare a Rusiei și pregătesc terenul pentru eliberarea peninsulei ucrainene Crimeea, ocupată" - afirmă comunicatul ministerului ucrainean al apărării.
Dacă s-ar confirma, atacul cu drone ar fi una din rarele incursiuni militare ale ucrainenilor în peninsula Crimeea, anexată de Rusia în 2014.
În explozie ar fi fost distruse mai multe rachete de croazieră Kalibr, care urmau să fie transportate către portul Sevastopol, pentru echiparea unor vase de luptă rusești din Marea Neagră.
Moscova dezminte că rachete ruse Kalibr au fost distruse în explozii în Crimeea ocupată
Rusia a dezminţit marţi anunţul făcut în aceeaşi zi de Ministerul Apărării ucrainean, privind distrugerea unor rachete de croazieră Kalibr, luni seara, în peninsula ucraineană Crimeea ocupată, şi a anunţat totodată că a respins un atac cu drone, relatează marţi France Presse, conform Agerpres.
„O explozie în oraşul Djankoi, în nordul Crimeii ocupate temporar, a distrus rachete de croazieră +Kalibr NK+ în timp ce erau transportate pe calea ferată”, a indicat pe Telegram Direcţia principală de informaţii de pe lângă Ministerul ucrainean al Apărării (GUR), care nu a oferit alte detalii şi nici nu a confirmat implicarea directă a armatei ucrainene la această „distrugere”.
Purtătoarea de cuvânt a Comandamentului operativ Sud, Natalia Gumeniuk, citată de media locale, a afirmat la rândul său că Kievul consideră important 'să lovească în logistica' rusă pentru a slăbi adversarul, în condiţiile în care Djankoi reprezintă „un punct central de interconexiuni” feroviare utilizate pentru aprovizionarea armatei ruse.
Rusia a respins aceste informaţii, susţinând că a doborât luni seara drone ucrainene în Crimeea, la doar câteva zile după o vizită efectuată de preşedintele rus Vladimir Putin în această peninsulă ucraineană anexată ilegal în 2014 de Moscova.
„Apărarea antiaeriană a respins un atac cu drone în apropiere de oraşul Djankoi”, a declarat într-un comunicat Comitetul de anchetă rus, organism responsabil de investigaţiile cele mai importante.
„Ţintele tuturor dronelor doborâte erau infrastructuri civile”, mai susţine acest comitet, fără să indice numărul dronelor doborâte şi nici ce fel de obiective au fost vizate.
Guvernatorul instalat de Moscova în Crimeea, Serghei Aksionov, a declarat că o persoană a fost rănită după ce fragmente de la o dronă doborâtă au căzut peste o casă şi un magazin.
Un consilier al lui Aksionov, Oleg Kriucikov, a acuzat la rândul său autorităţile ucrainene că au efectuat acest atac în semn de „răzbunare” pentru anexarea Crimeii de către Moscova, la câteva zile după marcarea a nouă ani de la eveniment.
Pentru a marca această aniversare, Vladimir Putin s-a deplasat sâmbătă în Crimeea, unde a vizitat Sevastopolul, bază a flotei ruse din Marea Neagră.
În cadrul acestei deplasări, preşedintele rus a vizitat şi Mariupolul, oraş-port la Marea Azov, cucerit de forţele ruse după un asediu care a transformat în ruine o mare parte a acestui oraş.
De la lansarea ofensivei Moscovei împotriva Ucrainei în februarie 2022, Crimeea a fost de mai multe ori vizată de atacuri cu drone.
La începutul lunii martie, Rusia a afirmat că a respins un 'atac masiv cu drone' ucrainene, pretinzând că ar fi doborât zece aparate fără pilot.
Rusia dispune de o bază militară în regiunea Djankoi. În august 2022, această bază a fost afectată de explozia unui depozit de muniţii. Moscova a recunoscut în cele din urmă un act de „sabotaj”.
Autorităţile locale din Djankoi - oraş cu o populaţie de 40.000 de locuitori, situat la 160 km de regiunea Herson (sudul Ucrainei) - au decretat marţi stare de urgenţă la nivel municipal în urma atacului de luni seara cu drone, a anunţat primarul prorus Igor Ivin, citat de EFE.