Julian Assange asteapta azil politic de la Ecuador. Marea Britanie il ameninta cu extradarea

Ultima actualizare: 28-08-2012 13:12
Julian Assange

Ecuadorul va anunta joi la ora 12:00 GMT (15:00, ora Romaniei) decizia sa cu privire la cererea de azil politic facuta de fondatorul WikiLeaks Julian Assange, a anuntat miercuri ministrul ecuadorian al Afacerilor Externe, Ricardo Patino.

Marea Britanie s-a declarat miercuri "hotarata" sa il extradeze pe Julian Assange in Suedia, unde este acuzat de viol si agresiune sexuala, in timp ce Ecuadorul urmeaza sa anunte joi daca ii acorda azil politic fondatorului WikiLeaks, relateaza AFP.

"Marea Britanie are obligatia legala sa il extradeze pe Assange in Suedia pentru a fi anchetat pentru acuzatii de abuz sexual si ramanem hotarati sa indeplinim aceasta obligatie", a anuntat un purtator de cuvant al Foreign Office.

Ecuadorul "a luat o decizie" in cazul lui Julian Assange "si o va anunta maine (joi) la 07:00 dimineata (15:00, ora Romaniei)", a declarat Ricardo Patino.

Acesta a mai spus ca ambasada Ecuadorului din Londra, unde Assange s-a refugiat, ar putea fi luata cu asalt daca fondatorul WikiLeaks nu este predat autoritatilor britanice.

Julian Assange, un australian in varsta de 41 de ani, este acuzat de catre justitia suedeza de viol si agresiune sexuala. Incepand de la 19 iunie, el s-a refugiat la ambasada Ecuadorului de la Londra, unde a depus o cerere de azil politic pentru a evita extradarea in Suedia.

Fondatorul WikiLeaks afirma ca se teme ca va fi transferat ulterior in Statele Unite pentru a raspunde unor acuzatii de spionaj, in urma dezvaluirii pe site-ul sau a peste 250.000 de telegrame diplomatice americane.
 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO