Jokar Tarnaev declara ca Tamerlan a planuit atacul si ca in spate nu este vreo grupare terorista

Boston

Suspectul in atacul din Boston Jokar Tarnaev le-a declarat investigatorilor ca fratele sau mai mare, Tamerlan, este cel care a planuit dublul atentat cu bomba si ca in spatele lor nu se afla nicio grupare terorista.

Interogatorii preliminare cu Tarnaev arata ca cei doi frati fac parte din categoria jihadistilor auto-radicalizati, a apreciat CNN. Jokar, ranit si retinut la un spital in Boston, a declarat ca fratele sau, care a fost ucis in noaptea de joi spre vineri intr-un schimb de focuri cu fortele de ordine, dorea sa apere islamul de atacuri, potrivit aceleiasi surse.

Sursa guvernamentala a subliniat ca interogatoriile sunt preliminare si ca este necesar ca versiunea prezentata de catre Tarnaev sa fie verificata si urmarita de catre investigatori.

Un oficial federal din cadrul fortelor de ordine a declarat pentru CNN ca, desi investigatorii nu au observat vreun lucru care sa indice ca suspectii au actionat impreuna cu altcineva, sunt necesare eforturi pentru confirmarea acestui lucru. El a refuzat sa comenteze in legatura cu vreun motiv sau detalii specifice despre ceea ce le-a comunicat Jokar oficialilor.

Jokar, in varsta de 19 ani, a fost acuzat de utilizarea si conspirarea in vederea utilizarii de armament de distrugere in masa care a provocat morti si un capat de acuzare de distrugere cu reavointa a unei proprietati cu ajutorul unui dispozitiv exploziv care a provocat morti.

Citește și
Boston
"Traiesc cu televizorul pornit tot timpul". Ultima discutie a suspectilor din Boston cu mama lor
„Păpușa de fier a lui Putin” explică propaganda Kremlinului: „Nu contează ce se întâmplă cu adevărat”

Tanarul era puternic sedat si intubat la Spitalul Beth Israel Deaconess, insa era "alert, competent mental si lucid" in timpul primei audieri, luni, pe patul de spital, a apreciat judecatoarea federala Marianne Bowler.

In timpul audierii, Tarnaev a comunicat in mare parte dand din cap, iar intr-un rand a raspuns "nu", atunci cand Bowler l-a intrebat daca isi permite un avocat, potrivit unei transcrieri a procedurii. Un avocat din oficiu a fost desemnat sa il reprezinte.

Investigatorii l-au intrebat pe Tarnaev daca mai exista si alte bombe, ascunzatoare de substante explozive sau arme, in afara de cele deja gasite de catre politie si daca in atac a fost implicat si altcineva, a declarat pentru CNN o sursa apropiata investigatiei. Investigatorii intra in salonul in care se afla Tarnaev la un interval de cateva ore, punand intrebari in prezenta unor medici, potrivit acestei surse.

Agenti federali l-au interogat pe Tarnaev, initial, fara sa ii citeasca drepturile Miranda, o exceptie invocata atunci cand autoritatile cred ca exista o amenintare iminenta la adresa securitatii publice, a declarat un oficial din cadrul Departamentului Justitiei in weekend. insa, anterior procedurii judiciare organizate in salonul de spital, surse guvernamentale au anuntat ca i-au fost citite drepturile, iar Bowler le-a revizuit impreuna cu acesta, luni.

Bowler a stabilit o audiere privind cauza probabila pe 30 mai.

Tarnaev a fost impuscat in cap, gat, picioare si intr-o mana, potrivit unei declaratii scrise sub juramant pentru FBI, aflata la baza acuzatiilor. Tanarul a pierdut mult sange si ar putea fi afectat de pierderea auzului din cauza celor doua dispozitive asurzitoare utilizate pentru a-l scoate din barca, potrivit unei surse.

Nu este clar daca Tarnaev a fost ranit in timp ce a fost capturat in noaptea de vineri spre sambata sau in schimburi de focuri anterioare cu politia, in urma carora fratele sau a murit. seful politiei din Boston Ed Davis a declarat ca fratii - inarmati si avand explozivi asupra lor - pareau sa planuiasca alt atac, intrerupt de schimbul de focuri.

Investigatorii incearca sa stabileasca daca in atac a mai fost implicat cineva, insa Davis a declarat duminica pentru CNN ca apreciaza ca fratii au fost "cei doi actori majori in violentele" care au avut loc.

In paralel, dupa o saptamana de cercetari minutioase efectuate pe artera din centrul orasului pe care au fost detonate bombele, autoritatile federale au redeschis accesul pe Boylston Street. insa blocurile aflate in zona din jurul locului unde au fost detonate bombele raman inchise publicului, autoritatile din Boston efectuand verificari cu scopul de a asigura ca zona este sigura.

Intre dovezile de pe Boylston Street saptamana trecuta se afla si un copac, de care Jokar pare ca s-ar fi sprijinit inaintea atentatului, potrivit unei surse care primeste note informative in legatura cu atacul. Potrivit acestei surse, copacul - aflat la locul celei de a doua explozii - a fost luat cu tot cu grilajul din jurul sau, in care a fost gasit circuitul electronic al bombei.

Articol recomandat de sport.ro
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Citește și...
Tsarnaev a fost pus oficial sub acuzare in cazul atentatelor din Boston. Nu va fi
Tsarnaev a fost pus oficial sub acuzare in cazul atentatelor din Boston. Nu va fi "inamic combatant"

Dzhokar Tsarnaev a fost pus oficial sub acuzare pentru acte de terorism, in ancheta privind atentatele din Boston, relateaza AFP.

"Traiesc cu televizorul pornit tot timpul". Ultima discutie a suspectilor din Boston cu mama lor

Tamerlan Tsarnaev, suspectul in cazul atentatului din Boston care a murit, a sunat-o pe mama lui cu cateva ore inainte de explozii si i-a spus ca FBI-ul l-a sunat.

Suspectul in atentatul din Boston s-a inspirat din unul dintre cele mai urmarite seriale TV
Suspectul in atentatul din Boston s-a inspirat din unul dintre cele mai urmarite seriale TV

Jokar Tarnaev a scris la inceputul acestui an pe Tweeter un mesaj care face trimitere la unul dintre cele mai urmarite seriale TV. Se pare ca tanarul de 19 ani era un mare fan "Breaking Bad".

Recomandări
Senatul SUA a aprobat mult așteptatul ajutor pentru Ucraina. Va primi un uriaş pachet de asistenţă militară şi economică
Senatul SUA a aprobat mult așteptatul ajutor pentru Ucraina. Va primi un uriaş pachet de asistenţă militară şi economică

Statele Unite au adoptat marţi un uriaş pachet de asistenţă militară şi economică pentru Ucraina, rezultatul lunilor de negocieri extrem de tensionate şi laborioase din Congres.

Rusia amenință Europa cu o ripostă violentă dacă îi vor fi confiscate activele îngheţate.
Rusia amenință Europa cu o ripostă violentă dacă îi vor fi confiscate activele îngheţate. "Va exista un răspuns foarte dur"

O aliată a lui Vladimir Putin, a avertizat, marţi, că Rusia este gata să riposteze dacă activele sale îngheţate, de aproape 300 de miliarde de dolari, vor fi confiscate de Occident şi folosite pentru a ajuta Ucraina.

În plin an electoral, oficialii PSD-PNL au în plan o nouă majorare a salariilor. Cu cât ar crește, din iulie, salariul minim
În plin an electoral, oficialii PSD-PNL au în plan o nouă majorare a salariilor. Cu cât ar crește, din iulie, salariul minim

Deși presați de cheltuieli prea mari la buget, oficialii au în plan o nouă majorare a salariilor, în an electoral.