Politia canadiana a dejucat planul unui atentat terorist asupra unui tren, sustinut de Al-Qaida

Tren in Toronto

Doi barbati aflati in legatura cu Al-Qaida au fost arestati si inculpati luni in timp ce planuiau un "atentat" asupra unui tren de pasageri in regiunea Toronto, a anuntat politia canadiana.

Cel putin doua arestari au avut loc in cadrul unei operatiuni de demontare a unei "retele teroriste" care proiecta un atentat in Canada, a anuntat luni presa locala, inaintea unei conferinte de presa asupra "securitatii nationale" a politiei federale (GTC).

Cei doi suspecti, Chiheb Esseghaier si Raed Jaser, au fost inculpati pentru "complot in vederea comiterii unui atentat terorist" si "complot (...) sub conducerea unui grup terorist", a declarat Jandarmeria regala a Canadei (GRC, politia federala) in cadrul conferintei de presa.

Suspectii, care nu aveau cetatenie canadiana, dar a caror nationalitate nu a fost dezvaluita "erau sustinuti de elemente Al-Qaida care se afla in Iran", mai ales, "sfaturi si ordine", a declarat un purtator de cuvant al GRC, adaugand ca "nu exista informatii care sa indice ca aceste atacuri erau sustinute de statul" iranian.

Cei doi suspecti au fost arestati luni la Toronto si Montreal, in urma unei anchete de peste un an care a implicat mai ales politia federala americana (FBI), au indicat autoritatile.

Citește și
Jokar Tarnaev
Suspectul in atentatul din Boston s-a inspirat din unul dintre cele mai urmarite seriale TV
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

Conform televiziunii publice CBC, care citeaza surse din serviciile de informatii, acest proiect de "atentat major" nu are nicio legatura cu atentatul din Boston, in nord-estul Statelor Unite care s-a soldat, acum o saptamana, cu trei morti si aproximativ 200 de raniti, conform FBI.

Cei doi suspecti "au legaturi intr-un fel sau altul cu Al-Qaida" si vor fi adusi marti in fata justitiei si "vor fi urmariti penal", a adaugat postul de televiziune privat CTV.

Politia federala americana si departamentul de Securitate interna au participat la ancheta, a precizat presa canadiana. "Ar putea exista o legatura cu alte celule sau indivizi din Statele Unite", a avansat la randul sau fostul numar doi al serviciilor de informatii canadiene, Raymond Boisvert, intr-un interviu pentru CBC.

Suspectii aveau ca principal obiectiv deraierea pe teritoriu canadian a unui tren de pasageri intre New York si Toronto, a transmis CTV.

Atentatul ar fi putut fi mai periculos ca cel, de asemenea dejucat, care era planuit de grupul celor "18 din Toronto", dezmembrat in 2006, conform CBC. Membrii acestuia vroiau sa loveasca o serie de institutii canadiene, mai ales Bursa, sediul serviciilor de informatii si Parlamentul din Ottawa.

Relativ neafectata de terorismul international, Canada a aparut in ultimul timp ca un teren propice recrutarii viitorilor islamisti extremisti.

Presa mai raporta saptamana trecuta ca un spectaculos atac realizat la 14 aprilie de un commando shebab la Mogadishu (cel putin 34 de morti) a fost condus de un fost student canadian, Mahad Ali Dhore.

La inceputul lui aprilie, s-a aflat ca un canadian a fost la randul lui retinut in Mauritania, unde a fost condamnat in 2012 pentru ca a incercat sa se alature unei tabere Al-Qaida in Maghrebul islamic (Aqmi), in Mali.

Surse au indicat pentru presa locala ca acesta facea parte dintr-un mic grup de canadieni plecati sa se alature jihadului in Sahel. Doi dintre membrii sai figurau mai ales pe lista extremistilor islamici decedati in cadrul luarii de ostatici de la situl gazifer din In Amenas, in sud-estul Algeriei, la inceputul lui ianuarie.

Articol recomandat de sport.ro
Cine s-ar fi așteptat? Pe ce loc este pusă naționala României de The Guardian înainte de EURO 2024
Cine s-ar fi așteptat? Pe ce loc este pusă naționala României de The Guardian înainte de EURO 2024
Citește și...
Tsarnaev a fost pus oficial sub acuzare in cazul atentatelor din Boston. Nu va fi
Tsarnaev a fost pus oficial sub acuzare in cazul atentatelor din Boston. Nu va fi "inamic combatant"

Dzhokar Tsarnaev a fost pus oficial sub acuzare pentru acte de terorism, in ancheta privind atentatele din Boston, relateaza AFP.

Suspectul in atentatul din Boston s-a inspirat din unul dintre cele mai urmarite seriale TV
Suspectul in atentatul din Boston s-a inspirat din unul dintre cele mai urmarite seriale TV

Jokar Tarnaev a scris la inceputul acestui an pe Tweeter un mesaj care face trimitere la unul dintre cele mai urmarite seriale TV. Se pare ca tanarul de 19 ani era un mare fan "Breaking Bad".

Gafa uriasa facuta de o jurnalista CNN. Si-a ales prost cuvintele, dupa tragedia din Boston. VIDEO
Gafa uriasa facuta de o jurnalista CNN. Si-a ales prost cuvintele, dupa tragedia din Boston. VIDEO

Susan Candiotti, reporter la postul american CNN, a facut o gafa de proportii in timpul unei transmisiuni in direct din Watertown, orasul unde a fost prins Djokhar Tsarnaev, suspect in cazul atentatelor din Boston.

Recomandări
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la "Mihail Kogălniceanu" și susține că NATO se pregătește pentru război

Activitățile NATO în Europa de Est și în regiunea Mării Negre au ca scop pregătirea unui posibil conflict cu Rusia, a anunțat, joi, Ministerul rus de Externe, informează RIA Novosti.

Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate
Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate

Rusia nu are proiecte privind nicio ţară din NATO şi nu va ataca Polonia, statele baltice sau Republica Cehă, dar dacă Occidentul îi livrează Ucrainei avioane de luptă F-16, atunci acestea vor fi doborâte de forţele ruse, a afirmat Vladimir Putin.

Decizie finală privind închiderea magazinelor în weekend. Anunțul făcut de premierul Ciolacu
Decizie finală privind închiderea magazinelor în weekend. Anunțul făcut de premierul Ciolacu

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, joi, că din semnalele primite din rândul societăţii, rezultă clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend.