Preşedintele american Joe Biden a ordonat marţi revizuirea modului în care sunt procesate cererile de azil în SUA la frontiera cu Mexicul şi a sistemului de imigraţie.

Astfel, Biden încearcă să anuleze unele din măsurile dure impuse de predecesorul său, Donald Trump, transmite Reuters.

Biden a creat de asemenea un grup de lucru pentru reunirea familiilor de migranţi despărţite la graniţă ca urmare a strategiei de "toleranţă zero" adoptate de Trump în 2018.

"Vom acţiona pentru a şterge ruşinea morală şi naţională a administraţiei precedente care - la propriu, nu la figurat - a smuls copiii din braţele familiilor", a declarat Biden la Casa Albă, la semnarea a trei decrete prezidenţiale legate de imigraţie.

Ordinele executive respective cer mai multe revizuiri şi rapoarte care ar putea declanşa schimbări ale politicii de imigraţie în săptămânile şi lunile următoare, dar nu oferă un ajutor imediat imigranţilor cărora li s-a interzis accesul conform regulilor din mandatul lui Trump.

Printre altele, nu a fost anulat ordinul cunoscut ca "Titlul 42", emis sub conducerea fostului preşedinte pentru a opri propagarea coronavirusului; reglementarea respectivă permite autorităţilor americane să expulzeze pe aproape oricine este prins trecând ilegal frontiera.

Biden a cerut însă revizuirea protocoalelor pentru protecţia migranţilor (MPP), un program al administraţiei precedente care i-a obligat pe 65.000 de solicitanţi de azil să aştepte în Mexic audierea cererilor lor în instanţe din SUA.

Noua administraţie a sistat înscrierile în MPP, dar nu a indicat deocamdată cum vor fi procesate cererile celor deja prinşi în program.

Chad Wolf, fost secretar interimar al Departamentului de Securitate Internă în guvernul condus de Trump, a declarat într-un interviu că întreruperea MPP a fost o greşeală, deoarece programul a descurajat efectiv imigraţia ilegală.

Reuters remarcă şi diferenţa între tonul decretelor lui Biden şi retorica incendiară a lui Trump, care prezenta azilanţii ca pe o ameninţare de securitate sau o risipă economică pentru SUA.

"Securizarea frontierelor nu ne cere să ignorăm umanitatea celor care încearcă să le treacă", arată ordinul lui Biden referitor la azil.

Agenda noului preşedinte ar putea fi însă întârziată de opoziţia republicanilor şi de procesele intentate de grupuri conservatoare. Un judecător federal a blocat temporar, săptămâna trecută, una din primele decizii privind imigrarea - amânarea cu 100 de zile a multor deportări - la cererea statului Texas, condus de Partidul Republican.

Un alt decret semnat marţi de Biden cere revizuirea aşa-numitei reguli a "poverii pentru stat", care îngreunează obţinerea statutului de rezident permanent în SUA pentru imigranţii săraci. Revizuirea va însemna probabil începutul procesului de anulare a reglementărilor respective, afirmă două surse protejate ale Reuters care cunosc planul.