Joe Biden îl va numi pe Anthony Blinken secretar de stat al SUA. Ce consecințe va avea pentru România

Ultima actualizare: 23-11-2020 09:03
Joe Biden îl va numi pe Anthony Blinken secretar de stat al SUA. Ce consecințe va avea pentru România
Presidency.ro

Joe Biden intenţionează să îl numească pe diplomatul Antony Blinken în funcţia de secretar de stat al SUA, conform AFP.

Antony Blinken, în vârstă de 58 de ani, este unul dintre principalii consilieri ai lui Joe Biden în materie de politică externă şi a fost numărul doi al Departamentului de Stat în timpul mandatului preşedintelui Barack Obama, în timp ce Biden era vicepreşedinte.

Potrivit New York Times şi agenţiei Bloomberg, preşedintele ales intenţionează să anunţe marţi numirea secretarului de stat.

Un susţinător ferm al multilateralismului, Blinken ar urma să-i succeadă lui Mike Pompeo, secretar de stat al preşedintelui Donald Trump, un susţinător al „presiunii maxime” asupra Iranului şi al unei politici fără concesii faţă de China.

Anthony Blinken a făcut o vizită oficială în România în 2016

 

Anthony Blinken a avut o vizită oficială la București în mai 2016, în cadrul căreia s-a întâlnit cu președintele Klaus Iohannis, conform presidency.ro.

În acea perioadă, Blinken era adjunctul secretarului de stat al SUA și se afla într-un turneu european în contextul pregătirilor pentru Summitul NATO de la Varşovia, din luna iulie.

În cadrul întâlnirii, Blinken a apreciat eforturile României și implicarea în cadrul NATO și a recunoscut poziția țării drept partener strategic al Statelor Unite.

Iohannis și Blinken au discutat despre relațiile bilaterale, îndreptate spre dezvoltarea şi aprofundarea Parteneriatului Strategic pentru Secolul XXI dintre România şi Statele Unite ale Americii, atât pe dimensiunea de securitate şi cea economică, dar şi pe celelalte dimensiuni ale Parteneriatului Strategic‎.

În cadrul întâlnirii, Klaus Iohannis a evidențiat aspectele de securitate și apărare de interes pentru România în contextul Summitului din Polonia, cu accent pe asigurarea securităţii în regiunea Mării Negre.

Președintele Iohannis a subliniat importanţa consolidării prezenţei aliate în mod echilibrat, pe întreg flancul estic al NATO, şi relevanţa Iniţiativei de Reasigurare Europeană promovate de Preşedintele Obama.

Președintele României a subliniat, totodată, că țara noastră înţelege, ca aliat NATO, în contextul complicat de securitate din Vecinătatea Estică şi Sudică, să acţioneze responsabil, ca furnizor de securitate.

La rândul său, Blinken a reconfirmat angajamentul SUA în cadrul NATO pentru întărirea corespunzătoare a întregului flanc estic.

Anthony Blinken a lăudat România pentru rolul activ în cadrul NATO şi implicarea ţării în combaterea ameninţărilor pe flancurile estic şi sudic ale Alianţei. De asemenea, a salutat progresele sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice, inclusiv prin contribuţia României prin baza Deveselu, subliniind importanţa declarării capabilităţii iniţiale a sistemului NATO antirachetă la Summit-ul din Polonia.

De asemenea, Preşedintele României a prezentat evaluarea României cu privire la ultimele evoluţii referitoare la criza migranţilor, precum şi poziţia României în materie de securitate energetică.

În cadrul aceleiași întâlniri, oficialul american a prezentat condoleanţe pentru militarii români căzuţi la datorie sâmbătă, 7 mai 2016, în Afganistan. În context, partea americană a apreciat în mod deosebit contribuţiile României în Afganistan şi respectiv în cadrul coaliţiei internaţionale anti-Daesh.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO