J.K. Rowling, autoarea lui "Harry Potter", a scris sub pseudonim un roman politist

Dată publicare: 15-07-2013 08:01
Dată actualizare: 18-07-2013 06:59


J.K. Rowling

J.K. Rowling, autoarea romanelor din seria "Harry Potter", a scris un roman politist, pe care l-a semnat sub pseudonim, folosind numele unui presupus scriitor debutant, Robert Galbraith, informeaza bbc.co.uk.

Astfel, celebra scriitoare britanica a fost laudata de criticii de specialitate pentru romanul "The Cuckoo's Calling", o carte despre un veteran de razboi care devine un detectiv privat si isi ia numele de Cormoran Strike.

Cartea, publicata deja in luna aprilie, s-a vandut deja in peste 1.500 de copii in formatul hardback. Dupa aflarea autorului real, pe Amazon vanzarile cartii au explodat cu 507.000%, relateaza CNN.

Secretul scriitoarei J.K. Rowling a fost descoperit dupa ce jurnalistii de la publicatia Sunday Times au devenit banuitori si nu au putut sa isi explice modul in care un presupus romancier debutant poate sa scrie roman atat de bine elaborat.

"Am sperat ca acest mic secret va rezista ceva mai mult, intrucat scrisul sub pseudonimul Robert Galbraith a fost pentru o mine o experienta atat de eliberatoare", a declarat celebra scriitoare britanica.

"A fost minunat sa pot sa public o carte fara atentia presei, fara mari asteptari, din pura placere de a primi laude sub un nume diferit", a adaugat J.K. Rowling.

Un critic literar britanic a descris romanul "The Cuckoo's Calling" ca un "debut stralucitor", in timp ce un alt critic a laudat capacitatea presupusului autor de sex masculin al romanului de a descrie atat de bine in cartea sa o serie de articole vestimentare femine.

Un indiciu care i-a ajutat pe jurnalistii britanici sa descopere faptul ca J.K. Rowling a scris acest roman a constat in faptul ca presupusul romancier debutant Robert Galbraith avea acelasi agent si acelasi editor ca si autoarea romanelor din seria "Harry Potter".

"The Cuckoo's Calling" a fost publicat de editura Sphere, parte a grupului editorial Little, Brown Book Group, care a publicat si "The Casual Vacancy", primul roman pentru cititorii adulti lansat de J.K. Rowling dupa incheierea seriei "Harry Potter".

In descrierea autorului romanului "The Cuckoo's Calling", de pe coperta volumului, se afirma ca Robert Galbraith a lucrat ca anchetator in Politia militara britanica si a parasit fortele armate in 2003, pentru a se lansa in industria securitatii civile.

In interviurile ei precedente, J.K Rowling a spus ca prefera sa foloseasca un pseudonim pentru toate romanele de dupa saga "Harry Potter".

J.K. Rowling scrie deja un alt roman care il va avea ca protagonist pe detectivul Cormoran Strike. Romanul va fi publicat tot cu pseudonimul Robert Galbraith, in 2014.

Seria "Harry Potter" este unul dintre cele mai mari succese editoriale. Adaptarea cinematografica a seriei a avut la fel de mare succes, atragand incasari de peste 7 miliarde de dolari.

In varsta de 47 de ani, J.K. Rowling, care inainte de a-si publica romanele din seria "Harry Potter" era o mama singura ce traia din ajutorul social, are o avere de aproximativ un miliard de dolari, potrivit celei mai recente liste publicate de Forbes in martie 2011. Totodata, este considerata una dintre cele mai influente femei britanice si a fost distinsa cu Ordinul Imperiului Britanic pentru servicii deosebite aduse literaturii pentru tineri, dar si cu Legiunea de Onoare, in Franta.

 

Sursa: Mediafax


VIDEO PROTVPLUS.RO