Italienii vor includerea dietei mediteraneene in patrimoniul mondial UNESCO
Italienii au o nou tel: includerea pe lista patrimoniului mondial UNESCO a dietei mediteraneene, despre care spun ca are o valoare culturala inestimabila.
Sunt convinsi ca la ei in tara se mananca mai sanatos decat oriunde altundeva in lume, iar reprezentantii Natiunilor Unite ar putea sa le dea dreptate. Peste cateva zile vor anunta daca dieta merita sa intre pe lista patrimoniului intangibil.
Ce legatura ar putea exista intre rosii, ulei de masline, paste carbonara si Taj Mahal sau Marele Zid Chinezesc? Evident, niciuna.
Alegeri 2024
07:18
AFP: Alegeri în România - Candidatul extremei dreapta ar putea ajunge la putere
07:16
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A treia zi de alegeri în diaspora. Număr semnificativ mai mic de voturi față de 2019
07:05
LIVE TEXT | Alegeri prezidențiale 24 noiembrie 2024 - prezența la vot. Câți români au votat până acum
06:58
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 24 noiembrie 2024. S-au deschis urnele. Românii își aleg președintele
Insa patrimoniul cultural UNESCO include pe lista si valori imateriale, de la festivaluri pana la dansuri sau mestesuguri traditionale.
Iar italienii insista ca mult laudata dieta mediteraneana merita sa fie recunoscuta la nivel mondial.
"Dieta mediteraneana este un patrimoniu cultural imaterial. Nu este vorba numai despre mancare, ci de felul in care mananci, de importanta pe care o au produsele de sezon, de simplitate. Toate aceste lucruri care fac mancarea sanatoasa, cat timp e consumata cu moderatie", spune Carlo Canella, profesor Universitatea La Sapienza, Roma.
"Ingredientele principale pentru dieta mediteraneana sunt: pastele, legumele proaspete, uleiul crud, rosiile, busuiocul, menta si caperele", a declarat Filippo La Mantia, bucatar.
Nu este vorba asadar de preparate elaborate, ci de feluri simple, extrem de sanatoase. Bogata in fibre si grasimi nesaturate, dieta mediteraneana este laudata de multa vreme de nutritionisti.
Guvernul italian a propus includerea dietei pe lista UNESCO inca din 2007. Daca cererea va fi aprobata, ar fi prima traditie gastronomica care ajunge pe lista patrimoniului intangibil.