Isterie în Liban. Oamenii se tem de telefoanele mobile și deconectează panourile solare. „Parcă am trăi într-un joc video”

Liban
AFP

După ce marţi şi miercuri în Liban au explodat pagere şi staţii portabile de emisie-recepţie, libanezii se tem de toate aparatele mobile şi electrice în general.

Localnicii au început să ia măsuri: scot bateriile cu litiu din panourile solare, ţin telefoanele mobile în încăperi goale sau evită încărcătoarele, relatează joi AFP.

"Ce s-a întâmplat în cele două zile trecute e înspăimântător, e suprarealist. Parcă am trăi într-un joc video", spune Lina Ismail din Baalbek, un bastion din estul ţării al mişcării şiite Hezbollah. "Am luat bateria de reîncărcare externă pe care o folosea fiica mea, ne-am pus toţi telefoanele într-o încăpere izolată", spune ea cu vocea încărcată de emoţie.

Femeii i-a fost atât de frică încât a deconectat panourile solare care îi alimentau locuinţa cu curent electric şi chiar a demontat adaptorul necesar pentru funcţionarea lor.

Exploziile coordonate, de care Hezbollah acuză Israelul, au ucis 37 de oameni, majoritatea luptători ai mişcării islamiste, şi au rănit peste 3.000; israelienii nu au comentat.

Citește și
Cristiana, patroana firmei de apartament din Budapesta acuzată că a produs „pagerele ucigașe” din Liban

La televiziunile libaneze se transmit în reluare, iar şi iar, aceleaşi imagini preluate din reţelele sociale: un rănit întins pe jos, în stradă, la o oră de vârf; o explozie într-un supermarket; răniţi care zac în curtea unui spital.

Medicii cu care a discutat AFP au relatat că au îngrijit pacienţi cu răni grave la ochi şi au fost nevoiţi să amputeze degete.

Pericolul a fost aproape de Lina Ismail. "Trei explozii au răsunat în jurul nostru - două în case, a treia într-un automobil". "Când e război, aviaţia poate face un raid, apoi s-a terminat. Dar o explozie în timp ce omul umblă sau când se odihneşte - nimic nu e mai înspăimântător", adaugă ea.

Exploziile au adăugat o nouă traumă pentru libanezii deja epuizaţi psihologic în contextul tensiunilor regionale crescute, alimentate de războiul din Gaza. De 11 luni, Hezbollah şi Israelul lansează lovituri şi riposte de o parte şi de alta a frontierei de sud a Libanului. Orice zgomot poate declanşa panica, fie că e explozia unui pneu, fie o detonaţie puternică provocată de avioanele israeliene care depăşesc bariera sunetului.

În cartierul Badaro din Beirut, renumit pentru cafenelele animate, toate conversaţiile ajung la piratarea dispozitivelor de comunicaţii.

"Suntem un popor care trăieşte în stres permanent", observă cu amărăciune George Bahnam, brutar în vârstă de 57 de ani. El mărturiseşte că este trist când vede "toţi tinerii aceştia răniţi şi întinşi pe jos". Spune că chiar şi sora lui a renunţat la telefonul mobil, "de teamă să nu fie dintre aparatele care ar putea fi piratate". "Trăim deja un stres economic. Astăzi nu ştim ce ni se poate întâmpla", conchide el.

În reţelele sociale circulă recomandări despre scoaterea bateriilor din echipamentele electrice, chiar dacă mulţi experţi, surse din domeniul securităţii sau apropiaţi ai Hezbollah afirmă că aparatele care au explodat fuseseră interceptate şi piratate înainte de a ajunge la Hezbollah.

Aviaţia libaneză a interzis pe termen nelimitat transportul de pagere şi walkie-talkie.

Joi, la Beirut era linişte, inclusiv în suburbia de sud, un alt bastion al Hezbollah. Şcolile erau deschise. Mulţi libanezi spuneau însă că evită locurile aglomerate sau cartierele cunoscute ca pro-Hezbollah fiindcă - aşa cum explică Ghair Eid, în vârstă de 25 de ani - "nu se ştie ce o să explodeze".

"Ieri, m-am gândit să las telefonul la distanţă de mine, dar m-am răzgândit după o căutare rapidă pe Internet. Acasă, am deconectat panourile solare. Nu ne simţeam în siguranţă din cauza bateriilor", povesteşte tânăra cu care AFP a discutat în Badaro. Tresare şi ea când pneul unui camion explodează, provocând confuzie în rândul trecătorilor.

"Toate se adună şi asta ne provoacă teamă şi un sentiment de insecuritate. Şi mai ales, nu ştim dacă totul se va transforma în război", spune proaspăta absolventă a unei şcoli de infirmiere.

Articol recomandat de sport.ro
Mai rău ca-n România! Au transferat două staruri, dar și-au luat țeapă: au venit cu burtă și mâncau la McDonald's
Mai rău ca-n România! Au transferat două staruri, dar și-au luat țeapă: au venit cu burtă și mâncau la McDonald's
Citește și...
Ramzan Kadîrov, atac la Elon Musk: „A dezactivat de la distanţă Cybertruck-ul. Nu este frumos din partea lui”
Ramzan Kadîrov, atac la Elon Musk: „A dezactivat de la distanţă Cybertruck-ul. Nu este frumos din partea lui”

Ramzan Kadîrov îl acuză pe Elon Musk că i-a dezactivat de la distanță mașina Tesla Cybertruck pe care o folosea la război. SUV-ul electric fusese primit cadoul chiar de la miliardar, pretinde liderul cecen, dar Elon Musk neagă că i l-ar fi oferit.

Moscova amenință din nou Europa: Satan II are nevoie de 3 minute şi 20 de secunde pentru a lovi Parlamentul European
Moscova amenință din nou Europa: Satan II are nevoie de 3 minute şi 20 de secunde pentru a lovi Parlamentul European

Preşedintele Dumei de Stat a Rusiei a afirmat joi că lovituri aeriene ucrainene cu rachete occidentale asupra Rusiei ar conduce la un război mondial în care ar fi utilizate arme nucleare şi că răspunsul Moscovei ar fi dur, cu arme mai puternice.

Țara din Europa care limitează folosirea limbii ruse la locurile de muncă și o interzice pe ecranele ATM-urilor bancare
Țara din Europa care limitează folosirea limbii ruse la locurile de muncă și o interzice pe ecranele ATM-urilor bancare

Letonia a adoptat joi măsuri legislative prin care limba rusă va fi limitată pe piaţa muncii şi interzisă pe ecranele ATM-urilor bancare în această ţară fostă republică sovietică, transmite agenţia EFE.

 

Recomandări
Ursula von der Leyen anunță un ajutor de 10 miliarde de euro pentru România și alte țări afectate de inundații
Ursula von der Leyen anunță un ajutor de 10 miliarde de euro pentru România și alte țări afectate de inundații

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunţat, joi, la Wroclaw, Polonia, un ajutor de 10 miliarde de euro din Fondul de coeziune al UE pentru ţările din Europa Centrală, între care România, afectate de inundaţii, informează AFP.

George Simion, față în față cu Andreea Esca. Cum a răspuns la întrebarea
George Simion, față în față cu Andreea Esca. Cum a răspuns la întrebarea "Sunteți un om violent?"

La PRO TV, continuă seria de interviuri cu principalii candidați la prima functie în stat, iar invitatul de joi seara este liderul AUR, George Simion.

Când începe campania electorală pentru alegerile parlamentare. BEC a stabilit și toate interdicțiile
Când începe campania electorală pentru alegerile parlamentare. BEC a stabilit și toate interdicțiile

Campania electorală pentru alegerile parlamentare va începe la data de 1 noiembrie 2024, a decis joi Biroul Electoral Central, care a transmis și interdicțiile după cele 30 de zile de campanie.