Israelul spune că-l va ucide pe Bashar al-Assad, dacă forțele iraniene rămân în Siria

Ultima actualizare: 28-11-2018 10:13
Bashar al-Assad
AFP

Un ministru israelian l-a amenințat cu moartea pe președintele sirian Bashar al-Assad, datorită alianței strategice cu Iranul, stat apropiat Damascului în cei șapte ani de răbzoi civil împotriva rebelilor și jihadiștilor.

În contextul în care oficialii iranieni au avertizat Israelul că vor reacționa, dacă armata israeliană va mai lansa raiduri aeriene împotriva obiectivelor militare ale Iranului în Siria, ministrul Energiei, Yuval Steinitz, a precizat:

„Dacă președintele sirian Bashar al-Assad continuă să le permită iranienilor să acționeze în afara Siriei, va fi sfârșitul lui, sfârșitul regimului”, a amenințat Steinitz pentru site-ul de știri Ynet.

Ulterior, el a revenit precizând: „Dacă Assad îi permite Iranului să transforme Siria într-o bază operațională împotriva noastră, să ne atace de pe teritoriul sirian, ar trebui să știe că își decide sfârșitul”, informează Newsweek.

Între Israel și Iran nu există nicio relație formală, ba chiar premierul Benjamin Netanyahu a acuzat autoritățile Iraniene că ar construi în secret arsenal nuclear și că ar susține organizațiile teroriste. Cu toate acestea, menține un contact stabil cu celălalt aliat cheie al lui Assad, Rusia.

Astfel, ministrul israelian al Energiei a lăudat comunicarea dintre premierul Netanyahu și președintele rus Vladimir Putin, spunând că deși au existat din când în când „conflicte de interese”, „interesele au fost mai presus.”

„Toată lumea ar trebui să înțeleagă că anumite lucruri sunt, pentru noi, linii roșii. Dacă cineva e interesat să-l ajute pe Assad să supraviețuiască, ar trebui să îi spună să împiedice atacurile cu drone și rachete asupra Israelului”, a mai spus Yuval Steinitz.

Ministrul israelian a continuat comparând situația din Siria cu cea din Libanm unde Hezbollah – mișcarea musulmanilor șiiți susținuți de Iran – a câștigat recent la primele alegeri generale din ultimii nouă ani. Adversarii de top ai Iranului – Israel, Arabia Saudită și Statele Unite – consideră Hezbollah o grupare teroristă, care a fost formată în anii 1980.

Israelul a invadat inițial Libanul în 1972 și în 1982, ca reacție la atacurile miliției palestiniene, care încerca să stabilească un stat independent. La rândul său, Israelul e acuzat că susține grupări rebele iar în 9 februarie un avion de luptă al armatei israeliene a fost doborât de sistemul de apărare aeriană al Siriei, după un atac la o bază aeriană. Israelul preciza la acel moment că o dronă de proveniență iraniană a pătruns în spațiul aerian al țării.

Totodată, în luna aprilie israelul a fost acuzat că a atacat o brigadă militară din provincia siriană Hama. Iranul a jurat că se va răzbuna.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO