Israelul, acuzat de „carnagiu” în Liban. Raidurile aviației au făcut peste 570 de victime în doar două zile
Consiliul de Securitate al ONU se reunește astăzi, de urgență, pentru a discuta situația tensionată din Liban.
Întâlnirea, cerută de Franța, vine după ce în ultimele două zile raidurile aviației israeliene, care vizează arsenalul teroriștilor Hezbollah, au făcut cel puțin 570 de victime - printre care și mulți civili, inclusiv copii.
Ieri, un comandant Hezbollah ar fi fost eliminat printr-o lovitură țintită, la Beirut. Pe de altă parte, în această dimineață, o rachetă balestică, de proveniență iraniană, lansată din Liban, a fost interceptată deasupra orașului Tel Aviv. Armata israeliană a venit cu lămuriri după raidul țintit de ieri dintr-o suburbie a Beirutului.
Daniel Hagari, purtătorul de cuvânt al armatei israeliene; „Avioanele de vânătoare ale forțelor aeriene au lovit un etaj al unei clădiri, unde se afla el (n.r. Ibrahim Kobeisi, comandantul Hezbollah) împreună cu alți comandanți din unitatea de rachete a Hezbollah”.
Spitalele din Liban abia fac față numărului de victime în creștere
Ministrul Sănătății din Liban a precizat că ceea ce se întâmplă în țara sa este un „carnagiu”.Spitalele se luptă să facă față numărului mare de victime după două zile de ample atacuri israeliene, care au vizat gruparea Hezbollah.
Alex Crawford, corespondent Sky News: „A fost pentru a treia oară când capitala (Beirut) a fost bombardată începând de vineri, în doar câteva zile. Localnicii, dar și echipele de urgență aflate în această sală au spus că e un dezastru total și nu mai pot ține pasul cu evoluția rapidă a evenimentelor sau cu aprovizionarea de provizii pe care trebuie să le dea celor care au nevoie”.
Cu toate acestea, oficialii de la Tel Aviv spun că atacurile vor continua până când locuitorii din nordul Israelului se vor putea întoarce în siguranță la casele lor.
Yoav Gallant, ministrul israelian al apărării: „Hezbollah-ul de astăzi nu mai este Hezbollah-ul de acum o săptămână”.
„Un război generalizat nu este în interesul nimănui. Chiar şi cu escaladarea situaţiei, o soluţie diplomatică este mereu posibilă”,a transmis Joe Biden în ultimul său discurs de la tribuna organizației națiunilor unite, în calitate de președinte al Statelor Unite.
După ce Israelul și-a concentrat acum atenția pe confruntarea cu Hezbollah, Pentagonul a decis că e nevoie de întărirea propriilor trupe în zonă. Prin urmare, o nouă grupare navală care include portavionul USS Truman va ajunge în scurt timp în golful Oman unde se află deja portavionul USS Lincoln. Se estimează astfel că trupele americane vor ajunge la aproape 50.000 de militari în această regiune, a căror misiune va fi să sprijine Israelul în caz de nevoie dar să apere în primul rând personalul și obiectivele americane din zonă.
Asta pentru că există un risc crescut pentru transformarea conflictului într-un război total în regiune. Analiștii consideră însă puțin probabil scenariul în care Israelul ar trimite trupe terestre în Liban. În trecut, soldații și tancurile israeliene au stat 18 ani în sudul Libanului, retrăgându-se în 2000, când pierderile deveniseră intolerabile