Iranul a prezentat Fattah-2, o nouă rachetă balistică de producție autohtonă, care zboară cu viteze hipersonice
Iranul a prezentat Fattah-2, o nouă rachetă balistică de producție iraniană, despre care susține că poate zbura cu viteze hipersonice.
Liderul suprem al Iranului, Ayatollahul Ali Khamenei, a vizitat centrul Forțelor Aerospațiale ale Gardienilor Revoluției, unde a fost prezentată public racheta balistică hipersonică Fattah-2.
Armele hipersonice, care zboară la viteze care depășesc Mach 5, adică de cinci ori mai mari decât viteza sunetului, ar putea reprezenta o provocare crucială pentru sistemele de apărare antirachetă, datorită vitezei și manevrabilității lor.
Rachetele balistice zboară pe o traiectorie pe care sistemele antirachetă, cum ar fi sistemul american Patriot, le pot anticipa traiectoria și le pot intercepta.
Cu cât traiectoria de zbor a rachetei este mai neregulată, cu atât este mai dificil de interceptat, notează Euronews.
În iunie, Iranul a prezentat Fattah-1, adică primul sistem de rachete Fattah.
La momentul respectiv s-a afirmat că poate atinge Mach 15 - care este de 15 ori mai mare decât viteza sunetului.
Iran unveil new Fattah-2 hypersonic missile pic.twitter.com/8m7N4GXM1k
— AoR News ???????????????????????????????????????????????? (@AoR3138) November 19, 2023
Se crede că China, la fel ca și SUA, urmărește aceste arme.
Rusia susține că are deja în dotare aceste arme și afirmă că le-a folosit pe câmpul de luptă din Ucraina. Cu toate acestea, viteza și manevrabilitatea nu sunt o garanție că racheta va lovi cu succes o țintă.
În luna mai, forțele aeriene ucrainene au declarat că au doborât o rachetă hipersonică rusă Kinzhal cu o baterie Patriot.
Țările arabe din Golf, aliate cu SUA, folosesc pe scară largă sistemul de rachete Patriot în regiune. Israelul, principalul rival al Iranului în Orientul Mijlociu, are, de asemenea, propriile sale sisteme de apărare aeriană.