Iranul a eliberat petrolierul capturat în luna iulie de Gardienii Revoluției


Ultimul update: Luni 23 Septembrie 2019 14:13
Data publicarii: Luni 23 Septembrie 2019 13:58
Categorie: Stiri externe
petrolier capturat de Iran

Purtătorul de cuvânt al guvernului iranian, Ali Rabiei, a anunţat luni că petrolierul suedez sub pavilion britanic Stena Impero, sechestrat în iulie de către Iran în strâmtoarea Ormuz, a fost eliberat şi este de acum ”liber în mişcările sale”.

Potrivit Agerpres, care citează France Presse, ”procedura legală a luat sfârşit, iar condiţiile pentru eliberarea petrolierului au fost îndeplinite, aşa încât petrolierul este de acum liber în mişcările sale”. 

 Rabiei, referindu-se la nava suedeză Stena Impero.

Totuşi, Rabiei nu a precizat când nava va reveni pe mare.

Petrolierul de 183 metri, sechestrat la 19 iulie de Gardienii revoluţiei, corpul de elită al Republicii islamice, a fost condus în portul Bandar Abbas (sud).

Autorităţile iraniene au acuzat nava că a ignorat semnale SOS şi şi-a oprit transponderul după ce s-a ciocnit cu o barcă de pescuit.

Stena Impero a fost sechestrată cu un echipaj de 23 de persoane la bord. Şapte dintre acestea au fost eliberate la 4 septembrie. Stena Bulk, societatea care deţine petrolierul, şi-a exprimat duminică speranţa într-o eliberare rapidă a navei, manifestând totodată rezerve.

'Nu vrem să luăm nimic ca pe ceva sigur. Vrem să ne asigurăm că nava părăseşte apele teritoriale iraniene', a declarat directorul Stena Bulk, Erik Hanell, postului de televiziune suedez SVT.

La 4 iulie, capturarea navei a intervenit la câteva ore după anunţul unei instanţe din Gibraltar privind prelungirea sechestrului pus pe petrolierul iranian Grace I de către poliţia şi autorităţile vamale din acest teritoriu britanic situat în extremitatea sudică a Spaniei.

Sursa: Agerpres

VIDEO PROTVPLUS.RO