Românii din regiunea Valencia sunt îngroziți de inundații. „Suntem izolați pentru că șoselele sunt închise. Nu avem internet”
E dezastru în sudul și estul Spaniei, unde trăiesc și mulți români. Inundații puternice au lovit în special regiunea Valencia, după ce marți, ploile torențiale au dus la revărsarea mai multor râuri.
Un baraj s-a rupt, iar un prim bilanț al autorităților anunță peste 50 de morți și numeroase persoane dispărute. Sunt în plină desfășurare operațiunile de salvare a sinstraților inclusiv cu ajutorul dronelor.
O furtună, cu grindină cât oul de găină, a lovit marți mai multe localități în regiunea spaniolă Andaluzia. Apoi, dezastrul s-a extins, iar după grindină au urmat ploi torențiale.
Cornelius Dobrescu, șofer de camion: „Undeva între zona Valencia și Murcia, s-au produs niște furtuni care, ca urmare, s-a format o tornadă. O tornadă care a răsturnat camioane. O persoană dispărută, un șofer de camion care, pur și simplu, nu a mai fost de găsit.”
Un baraj aflat pe râul Turia a cedat sub puterea șuvoaielor și localitatea Xirivella aflată la câțiva kilometri în aval a fost inundată.
Mii de oameni, inclusiv familii de români sunt acum izolate în zona afectată. Mulți sinistrați s-au refugiat pe un pod de unde privesc cu îngrijorare cum crește debitul râului care a inundat și orașul Valencia.
Angela, localnică: „A intrat apa până în scara blocului, vine de la 8 kilometri dintr-un baraj care s-a rupt. De acolo a venit apa în sat. De la 10 a început să intre. Toată partea de jos, parterele toate sunt inundate. Magazinele sunt închise. Pentru că e închisă autostrada toate tirurile stau blocate. E un râu între Valencia și satul nostru. De prea puține dăți e apa aici. Acum este aproape plin. Mai sus a ieșit și a inundat Valencia”.
Apele au năvălit pe străzile multor localități din provincia Valencia.
Anca Albert, româncă din Aldaia, Spania: „Aseară în zona unde locuiesc apa a depășit jumătate de metru. S-au inundat garajele, una din mășinile mele este sub apa, iar a fiului meu a fost luată de apă din fața blocului, acum oamenii se chinuie să scoată apa și nămolul. În jurul orei 9, am fost fără curent toată noaptea. Suntem fără internet, suntem izolați pentru că șoselele care vin încoace sunt închise. Pasajele sunt inundate, oamenii sunt disperați, toată lumea sună la asigurări”.
Viitura cu o putere greu de imaginat a luat pe sus mașini. Mai mulți șoferi și pasageri s-au cățărat pe capote în speranța că salvatorii vor ajunge la timp să-i recupereze. În scenele filmate de la balcoane de martori se aud oamenii suprinși de viitură cum strigă disperați după ajutor.
Guvernul spaniol a instituit o celulă de criză, care a trimis în regiunea Valencia o unitate a armatei specializată în operaţiuni de salvare.
„Putem confirma că au fost deja găsite cadavre. Dar, din respect pentru familii, nu vom furniza date suplimentare”, a transmis în această dimineață şeful guvernului regional.
Unii locuitori au fost salvați de echipajele care au reușit să-i ducă la adăpost.
Femeie: „Nu credeam că o să ajungă apa atât de repede precum a ajuns.
Reporter: În ce parte a casei a intrat apa?
Femie: De peste tot. Nu am mai putut să facem nimic. O vecină a venit să mă anunțe că a ieșit râul, am vrut să îmi iau cei patru copii și să plec cu mașina”.
Oamenii din localitatea Aldaia de lângă Valencia sunt încă izolați și așteaptă ajutorul autorităților. Apele s-au retras, spun cei de acolo, dar în urmă a rămas un dezastru.
Dana Tănase: „Avem lângă casa noastră un canal și se vede că s-a acumulat, ori s-a rupt, a venit într-o fracțiune de secundă, s-au umflat podurile și a curs pe toate străzile. Fata mea a plecat la o prietenă în satul vecin și soțul meu s-a dus să caute a doua mașină pe care ne-a luat-o apă. Pe una a salvat-o, dar pe cealaltă nu a mai putut pentru că a venit în 5 minute și s-a umplat cu apă. Un super dezastru. Oameni dispăruți, pierduți, tot satul e de necomunicat. Nu se poate intra. E de groază”.
Primăria din Valencia a anunţat că toate şcolile vor rămâne închise și toate evenimentele au fost anulate. Între timp, serviciile de urgenţă ajutate de drone continuă să-i caute pe cei dispăruți. Bilanțul provizoriu anunța peste 50 de morți.