Intoarcerea anticipata a lui Putin la Kremlin "arunca o umbra asupra libertatilor in Rusia"
Anuntul privind revenirea lui Vladimir Putin la Kremlin a aruncat o umbra asupra perspectivei imbunatatirii situatiei politice in Rusia, apreciaza Human Rights Watch in raportul sau anual publicat duminica.
Documentul nu releva decat putine progrese in privinta drepturilor omului in 2011, relateaza AFP.
"Anuntul din septembrie potrivit caruia Vladimir Putin va candida la alegerile prezidentiale din 2012 (...) a aruncat o umbra asupra perspectivei foarte necesare de reforme politice", scrie in raportul sau organizatia neguvernamentala pentru apararea drepturilor omului, cu sediul la New York.
Dupa mai multe manifestatii masive in urma alegerilor legislative din 4 decembrie, care au generat o contestare fara precent in tara - reprimata fara menajamente de fortele de ordine, intr-o prima faza -, organizatia neguvernamentala apreciaza ca "libertatea ramane problematica in Rusia".
"Politia disperseaza in mod frecvent manifestatiile organizate de militantii din cadrul societatii civile si opozitie, foloseste forta in mod excesiv si aresteaza arbitrar manifestantii pasnici", afirma HRW.
Organizatia subliniaza, de asemenea, "refuzul autoritatilor de a inregistra noile partide politice", inaintea alegerilor.
"In 2011, ca si la alegerile precedente, partidele proguvernamentale au beneficiat de un acces disproportionat la presa si de o sustinere abuziva din partea administratiei", scrie organizatia.
Autoritatile ruse au autorizat doar un numar limitat de observatori din partea Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE), respectiv 200, aminteste HRW, iar "restrictiile legislative le-au facut practic imposibil organizatiilor neguvernamentale rusesti sa monitorizeze alegerile".
In rest, "hartuirea militantilor pentru apararea drepturilor omului continua si situatia ramane ostila pentru organizatiile societatii civile", continua HRW.
In continuare nu exista "nicio informatie oficiala despre cel care a comandat asasinarea Annei Politkovskaia", jurnalista de opozitie ucisa in 2006 la Moscova, in timp ce crimele din 2009 ale militantilor pentru drepturile omului din Cecenia, ca Natalia Estemirova, "raman nepedepsite", aminteste HRW.
"Celelalte anchete privind agresiunile impotriva jurnalistilor independentei au ramas in mare parte fara efect", adauga organizatia.
Politia rusa a luptat impotriva gruparilor neonaziste "dar rasismul agresiv si xenofobia continua sa se intensifice".
In Caucaz, "numarul atacurilor rebelilor s-a dublat in 2010 in raport cu 2009, potrivit statisticilor oficiale", arata HRW, care subliniaza ca "impunitatea" de care se bucura fortele guvernamentale pentru abuzurile lor a generat ostilitatea populatiei.
"Consultarile intre UE si Rusia au ramas un instrument ineficient pentru progresele din domeniul drepturilor omului", observa HRW, subliniind ca interzicerea vizelor de catre Statele Unite in cazul presupusilor responsabili de moartea in inchisoare a juristului Serghei Magnitki a generat amenintarea unui raspuns similar din partea Rusiei.
Sursa: Mediafax
Etichete: Rusia, vladimir putin, human rights watch,
Dată publicare:
23-01-2012 07:50