Internetul, la 40 de ani de la aparitie!
In urma cu 40 de ani, doua evenimente remarcabile ne-au ajutat sa depasim limitele. Primul om pasea pe Luna si aparea Internetul - e drept, intr-o forma inca rudimentara. Intre timp a aparut si microprocesorul, pavand calea revolutiei computerelor.
Un prestigios muzeu din Marea Britanie aduna mii de exponate care reconstituie fascinantul drum de la abac, la console interactive, ori la mobile transformate in computere de buzunar.
Primul computer, in sensul modern al cuvantului, se numea Colossus. Ocupa o intreaga incapere si era destul de rudimentar, dar i-a ajutat pe aliati, in timpul celui de al II-lea Razboi Mondial, sa sparga codurile folosite de nazisti.
Pe la sfarsitul anilor '60, computerele "intrasera mult la apa", dar castigasera spectaculos in performante. Deja erau folosite pentru analizarea rezultatelor electorale. In 1968, o companie americana lansa primul computer personal.
Insa, abia pe 2 septembrie1969 se produce cu adevarat miracolul. Un laborator al Universitatii din Los Angeles a fost neincapator pentru multimea de curiosi care tinea sa vada cum doua computere isi transmiteau unul altuia date printr-un cablu. Era, cum altfel, un program de cercetare pentru Pentagon.
Alte cateva universitati si un institut s-au alaturat proiectului. Iar prin legarea in retea a mai multor computere s-a nascut "spatiul virtual" prin care circula informatia. Aparuse Internetul.
Incepand cu anii '70, cipurile - foarte mici, dar capabile sa stocheze cantitati enorme de informatii - au propulsat computerele intr-o noua era.
Gratie lui avem astazi e-mailul, jocurile video .... Incepand cu anii '80, in vest, ceva mai tarziu la noi, computerele au aparut in casele oamenilor, iar butonatul la tastatura a devenit un hobby modern.
Revolutia Internetului abia a implinit 40 de ani. Dar suntem, inca, la primii pasi, spun - un pic visatori, un pic vizionari - specialistii.