Intalnire intre Vladimir Putin si presedintele Chinei. Xi Jinping spune ca Rusia este partenerul cel mai de incredere
Cu o zi inainte ca presedintele Donald Trump sa inceapa un turneu diplomatic dificil in Europa, celelalte mari puteri, Rusia si China isi reafirma alianta politica si economica.
In cursul unei vizite de doua zile la Moscova, presedintele chinez, a declarat cu tarie ca Rusia este partenerul strategic in care are cea mai mare incredere.
Incredere, care a luat si forma un fond de investitii in valoare de 10 miliarde de dolari.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
Vizita de doua zile a presedintelui chinez, de fapt a treia intalnire a celor doi lideri din acest an, a inceput sub auspicii cum nu se poate mai bune pentru Vladimir Putin. Inainte sa plece catre Moscova, Xi Jinping l-a avertizat pe Donald Trump ca relatiile dintre Beijing si Washington au de suferit.
Afirmatia a venit dupa un incident calificat drept o "provocare" de partea chineza- un distrugator american s-a apropiat "prea mult" de insulele revendicate de Beiing in Marea Chinei de Sud.
Cu economie de cuvinte, Putin si Jinping au lasat sa se inteleaga ca, prin aceasta vizita, tarile lor "strang randurile" .
Putin: "Vizita presedintelui Xi Jinping este, evident, evenimentul cel mai important din acest an, in ceea ce priveste relatiile dintre tarile noastre."
Xi Jinping: "Vizita a dat un nou impuls extinderii cooperarii dintre Rusia si China, si a parteneriatului strategic".
Liderul chinez a spus chiar ca relatiile dintre cele doua state sunt "in cel mai bun stadiu din istorie" si a tinut sa o demonstreze semnand alaturi de Putin angajamente economice in valoare de 10 miliarde de dolari.
Pe de alta parte, amenintarea nucleara reprezentata de Coreea de Nord a fost un alt punct important al discutiilor. Si aici, ii uneste pozitia critica la adresa Washingtonului.
Ivan Watson, corespondent CNNL: "Rusii si chinezii spun ca daca americanii ar inceta exercitiile militare de amploare pe care le efectueaza cu armata sud-coreeana ar putea sa ii faca pe nord-coreeni sa isi suspende programul nuclear. Insa au mai aruncat sageti la adresa Statelor Unite, spunand ca nu vor ca Washingtonul sa foloseasca lansarea rachetelor nord-coreene ca pretext pentru a trimite sisteme antiracheta in Coreea de Sud, precum controversatul sistem THAAD, care nu este pe placul Beijingului si Moscovei".
In aceste conditii, intreaga lume asteapta sa vada cum va aborda Donald Trump prima intalnire cu Vladimir Putin la summitul G20, care incepe vineri la Hamburg.