Instanță: Capodopera ”Stairway to Heaven” a trupei Led Zeppelin nu este un plagiat

Ultima actualizare: 10-03-2020 09:23
Instanța a decis că melodia ”Staiway to Heaven” a trupei Led Zeppelin nu a fost plagiată

O curte de apel din San Francisco a confirmat luni că legendara formaţie rock britanică Led Zeppelin nu a plagiat un fragment dintr-o piesă a unui grup californian pentru a compune hitul său planetar ”Stairway to Heaven”, lansat în 1971.

 

Instanţa, compusă din 11 magistraţi, a confirmat o hotărâre pronunţată în primă instanţă la Los Angeles în 2016, conform căreia balada nu a copiat un alt titlu, ”Taurus”, compus de Spirit, un grup psihedelic din anii '60, care nu a cunoscut niciodată un succes deosebit.

La vremea respectivă, judecătorii au decis că solistul Led Zeppelin, Robert Plant, şi chitaristul Jimmy Page au avut acces la melodia formaţiei Spirit.

Dar reclamanţii, care au solicitat între 3 şi 13 milioane de dolari în baza drepturilor de autor, nu au reuşit să demonstreze că elemente din ”Taurus” au fost ”intrinsec similar” cu introducerea din ”Stairway to Heaven”, fragment cu o durată de peste două minute.

Decizie luată în baza unei legi din 1909

În 2016, Jimmy Page a declarat la tribunal că şirul proceselor de plagiat ”a existat dintotdeauna”.

În 2018, această hotărâre a fost însă anulată în cadrul unei proceduri iniţiale de apel, din motive juridice.

Membrii Led Zeppelin au solicitat şi au obţinut o revizuire a acestei hotărâri de către Curtea de Apel din San Francisco.

Magistraţii au decis luni să admită hotărârea adoptată în primă instanţă, pe baza unei legi a drepturilor de autor datând din 1909.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO