Inmormantarea-eco: congelarea uscata sau dizolvarea trupului
Congelat si sfarmat in bucatele atat de mici, incat devii o pudra. Pare scenariul unui film SF si pe deasupra horror. La fel si ideea ca, dupa moarte, trupul sa-ti fie dizolvat. Cercetatorii spun insa ca sunt doua metode ce vor fi cautate in viitor.
Congelarea uscata se face cu ajutorul azotului lichid si are ca efect inghetarea corpului la -196 de grade Celsius, lasandu-l atat de casabil, incat el poate fi fragmentat in particule mici, prin vibratii. Ulterior, se foloseste un magnet pentru a indeparta obiectele de metal ca plombele sau articulatiile artificiale, avand ca rezultat producerea unei pulberi sterile.
Congelarea uscata a fost inventata de un biolog suedez in 1999. Primele facilitati pentru punerea metodei in practica sunt pe cale de a se implimenta spre sfarsitul lui 2011, in Marea Britanie, Suedia si Coreea de Sud. Procesul a fost aprobat in sase state americane.
A doua metoda e chiar mai bulversanta: resomarea. Este vorba despre punerea cadavrelor in saci de matase si scufundarea lor intr-o solutie alcalina care a fost incalzita in prealabil la 160 de grade Celsius. Carnea, organele si oasele, toate se dizolva si devin o combinatie de fluid verde-maroniu si pudra alba.
Sase state americane deja permit resomarea, iar compania scotiana care a inventat metoda vrea sa intre puternic si pe piata europeana. Fondatorul firmei, Sandy Sullivan, sustine ca noua procedura foloseste mai putina energie si elimina foarte putine gaze nocive planetei.
Ce au in comun cele doua metode? Amandoua pot fi o alternativa ecologica pentru inmormantarile obisnuite sau incinerare. Aceasta pentru ca pentru mormintele clasice este din ce in ce mai putin spatiu, iar incinerarea presupune eliminarea in atmosfera a unor cantitati uriase de dioxid de carbon.