India, afectata in continuare de canicula distrugatoare: peste 1.800 de morti, spitale arhipline si strazi topite. VIDEO

Ultima actualizare: 01-06-2015 07:04
india - getty

Canicula persista in India, iar numarul mortilor a ajuns la 1.800, cel mai mare numar din ultimii 20 de ani. Autoritatile din New Delhi au cerut spitalelor din Capitala sa trateze de urgenta victimele caniculei.

Sute de oameni, in general din paturile sarace, mor anual in timpul varfului de caldura din vara, insa bilantul victimelor din 2015 l-a depasit deja de doua ori pe cel inregistrat intr-un an mediu, transmite vineri AFP. Potrivit expertilor, cifrele ar fi subestimate fiindca victimele sunt indeosebi din randul oamenilor fara adapost, care mor mai putin la spitale si, prin urmare, nu sunt inregistrati ca morti din cauza caldurii, relateaza Agerpres.

Expertii au afirmat ca valul "sever" de caldura ar putea persista pentru cel putin inca doua zile. Intre timp, oamenii fac tot ce pot pentru a scapa de caldura: stau cat de mult pot la umbra, fac baie in rauri, beau lapte batut, suc de ceapa si multa apa, relateaza Daily Mail. Din cauza temperaturilor extrem de ridicate, strazile s-au topit, iar marcajele au devenit cercuri.

Cele mai multe victime au fost in statele Telangana si Andhra Pradesh din sudul tarii, unde medicii trebuie sa faca fata in spitale unui mare aflux de persoane care sufera de caldura si deshidratare. Numarul mare al victimelor se explica si prin faptul ca temperaturile ridicate se mentin o perioada neobisnuit de lunga.

"Multi oameni au murit in acest an fiindca valul de caldura dureaza mai mult ca de obicei, cu temperaturi record in numeroase orase", a declarat pentru AFP Tulsi Rani, din conducerea serviciului de gestionare a catastrofelor din Andhra Pradesh.

In statul Telangana se difuzeaza o campanie televizata in care se recomanda populatiei sa ramana in case, oamenii fiind invatati cum sa recunoasca simptomele unei crize provocate de caldura, ce poate fi fatala daca nu este detectata.
Frecventele intreruperi de curent electric din capitala, unde temperaturile urca pana la 45 de grade Celsius, complica oarecum viata locuitorilor din New Delhi. In India se vorbeste de val de caldura atunci cand temperatura maxima atinge 45 de grade Celsius sau daca este mai mare cu 5 grade Celsius decat media anilor precedenti. Musonul este asteptat cu nerabdare la sfarsitul lunii in Kerala (sud), dar va dura cateva saptamani pana sa ajunga in zonele aride din nordul tarii.

Foto: Getty Images, Daily Mail

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO