Incident intre doua avioane militare, deasupra Marii Chinei de Est. SUA acuza China de "manevre periculoase"

Ultima actualizare: 11-06-2016 00:07
avion SUA

Un avion de recunoastere american a fost interceptat 'intr-o maniera periculoasa' de un aparat militar chinez deasupra Marii Chinei de Est, a anuntat marti un purtator de cuvant al armatei americane, minimalizand cu toate acestea incidentul.

Doua avioane de vanatoare chineze J-10 au zburat la mica distanta de un RC-135 american, aflat in patrulare, a indicat purtatorul de cuvant al Comandamentului fortelor americane din Pacific, David Benham, relateaza Agerpres.

'Unul dintre avioanele chineze, efectuand interceptarea, a zburat mult prea aproape de aparatul RC-135', a indicat acesta, fara sa precizeze cand a avut loc incidentul. 'Dupa o prima analiza, se pare, ca este vorba despre lipsa de profesionalism', a adaugat el.

China, Japonia si Taiwan isi disputa suveranitatea teritoriala asupra unor insule din Marea Chinei de Est.

Pe de alta parte, Bejingul revendica cvasitotalitatea Marii Chinei de Sud, unde lucrarile sale de infrastructuri si consolidari de teren pe micile insule contestate provoaca indignarea statelor riverane Vietnam, Filipine, Brunei si Malaezia. Chiar daca sustin ca 'nu iau pozitie' in disputele din Marea Chinei, SUA apara cu fermitate libertatea de navigatie in aceste ape strategice.

Oficialitati din Statele Unite si China au abordat marti aceasta chestiune in cadrul unor discutii 'in profunzime', a declarat secretarul de stat american John Kerry, aflat in vizita la Beijing, unde a avut o intalnire prelungita cu presedintele Xi Jinping si vicepremierul chinez Wang Yang.

Pentagonul anuntase la 17 mai ca doua avioane de vanatoare chineze s-au apropiat 'intr-o maniera periculoasa' de un aparat de zbor american in Marea Chinei de Sud.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO