Procesul de destituire a fostului președinte american Donald Trump a început în Senat

×
Codul embed a fost copiat

Senatul american are o zi plină marți: a început etapa finală a procesului de destituire a lui Donald Trump.

UPDATE 22:50 - Joe Biden nu va urmări procesul de destituire

Întrebat dacă va urmări procesul de destituire al predecesorului său, Joe Biden a declarat că este concentrat pe munca pe care o are ca președinte în contextul crizelor economice și de sănătate, conform CNN.

„Nu voi urmări, uite, v-am mai spus. Am o slujbă. Deja am pierdut peste 450.000 de oameni și o să pierdem și mai mulți dacă nu acționăm acum, decisiv și rapid. Multe persoane, cum am spus, mulți copii, merg la culcare flămânzi. Aceasta este slujba mea”, a spus Biden.

UPDATE 20:55 - Procesul va fi „bazat pe fapte clare”

Citește și
donald trump, joe biden
Joe Biden nu vrea să-i permită lui Trump să mai aibă acces la informații secrete, conform tradiției
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

Procurorul democrat, Jamie Raskin, a declarat la începutul sesiunii din Senat că procesul împotriva lui Donald Trump va fi „bazat pe fapte clare”, relatează CNN.

Raskin, congressman democrat din Maryland, a adăugat că Donald Trump și-a trimis avocații la proces pentru „a încerca să oprească Senatul din a auzi faptele din acest caz”.

„Vor să oprească procesul înainte de prezentarea dovezilor. Argumentul lor este că dacă comiți o faptă care poate duce la impeachment în ultimele săptămâni în birou, o faci cu impunitate constituțională. Scapi de pedeapsă”, a declarat Raskin.

Alesul democrat, un fost profesor de drept, a promis să evite "lecţiile lungi" plictisitoare şi a proiectat un film de mai multe minute, în care a inclus extrase din declaraţiile inflamatorii ale lui Donald Trump din faţa susţinătorilor săi, adunaţi pe 6 ianuarie la Washington, şi scene cu violenţele produse cu prilejul asaltului asupra Capitoliului.

Congresmanul democrat Jamie Raskin, care conduce acuzarea, a spus că preşedinţii ar crea o "excepţie din ianuarie" care le-ar permite să încalce legea cu impunitate în ultima lună de mandat dacă senatorii nu îl vor găsi vinovat pe Trump, relatează Reuters.

"Excepţia din ianuarie este o invitaţie la cel mai grav coşmar al părinţilor fondatori... Riscăm să permitem ca 6 ianuarie să devină viitorul nostru", a mai spus el la proces, în care senatorii joacă rolul de juraţi.
 

UPDATE 20:40 - Donald Trump, primul președinte pus sub acuzare după terminarea mandatului

Procesul istoric al fostului preşedinte republican a început într-o ambianţă solemnă, aleşii democraţi însărcinaţi cu acuzarea traversând în tăcere până la Senat culoarele Capitoliului, sediul Congresului luat cu asalt de susţinătorii lui Trump pe 6 ianuarie, provocând haos şi evacuarea congresmenilor.

Situaţie inedită, cei 100 de senatori care fac oficiul de juraţi au fost de asemenea martori şi victime ale atacului. După o rugăciune, senatorii au luat loc pe scaune pentru acest proces istoric.

Este pentru prima dată când un fost preşedinte american este vizat de o procedură de destituire după ce a părăsit Casa Albă. Pe 13 ianuarie, magnatul imobiliarelor a devenit primul preşedinte vizat de două ori de o pune sub acuzare de către Camera Reprezentanţilor, de această dată pentru "incitare la insurecţie".

"Senatul se întruneşte ca tribunal de impeachment", a spus senatorul democrat Patrick Leahy, care prezidează asupra procedurii.

Procesul se desfăşoară în condiţii extraordinare de securitate în jurul Capitoliului, inclusiv forţe de securitate înarmate şi un perimetru de garduri şi sârmă ghimpată.

UPDATE 20:10 - Procesul de destituire a lui Donald Trump a început în Senat

Procesul istoric al fostului preşedinte republican a început cu un moment de reculegere, urmat rapid de supunerea la vot a unei rezoluţii care prezintă cadrul dezbaterilor.

Știrea inițială

Într-un prim pas, și pentru a doua oară pe parcursul mandatului, fostul președinte a fost pus sub acuzare în Camera Reprezentanților, după asaltul de la Capitoliu, acțiune pe care este acuzat că a incitat-o în discursul adresat susținătorilor săi extremiști.

Acum un an, pe vremea aceasta, Donald Trump sărbătorea achitarea în primul proces de destituire care l-a vizat în Senatul american. Fusese pus sub acuzare, atunci, în Camera Reprezentanţilor pentru solicitarea unui amestec extern în alegerile din America.

Donald Trump: „Am trecut printr-un iad în mod nedrept. N-am făcut nimic greşit. Nimic greşit”.

În deschiderea procesului vor fi prezentate înregistrări video și audio ale momentelor de haos și marturii ale senatorilor despre trauma suferită.

Într-un memoriu de 78 de pagini, avocații fostului lider american numesc cazul care va fi judecat în Senat „steril şi subţire”, „teatru politic” şi „un pericol pentru democraţia republicii noastre şi drepturile pe care la preţuim”.

Jason Miller, avocat: „Noi ştim deja cum se va termina asta. Nu există niciun risc să se termine cu o condamnare”.

Colaboratorii fostului preşedinte spun că Trump va urmări desfăşurarea procesului, dar nu va depune mărturie în apărarea sa.

Donald Trump: „Luptăm din răsputeri, astfel nu ne putem lua ţara înapoi”.

Echipa lui Trump argumentează că declaraţii ca aceasta, din dimineaţa asediului de la Capitoliu, sunt protejate de primul amendament al Constituţiei americane şi ar fi avut „un sens figurat”.

Avocaţii vor prezenta rapoarte ale FBI care indicau că unii extremişti plănuiau asaltul asupra sediului Congresului american înaintea de discursul lui Trump din 6 ianuarie. „Nu poate fi interpretat în mod rezonabil ca o chemare imediată la violenţă”, vor susţine apărătorii fostului președinte.

Jacob Chansley, atacator: „Donald Trump ne-a cerut să plecam acasă. Tocmai a scris asta pe Twitter. Acum un minut. Ne-a cerut tuturor să plecăm acasă. Ne-am făcut treaba, am câștigat!”

De partea cealaltă, parlamentarii desemnaţi procurori, nouă la număr, au înaintat şi ei un memoriu în Senat. Afirmă că „incitarea la insurecţie pe care a făcut-o fostul preşedinte a fost în sine un asalt frontal asupra Constituţiei” și descriu comportamentul lui Trump drept „cea mai gravă infracţiune constituţională comisă vreodată de un preşedinte”.

Chuck Schumer, liderul majorității din Senat: „Dacă ascundem sub preş ceva atât de important nu putem să vindecăm rănile”.

Va fi un proces rapid, care s-ar putea încheia în weekend. Pentru un verdict de condamnare sunt necesare voturile a două treimi dintre senatori. Democraţii au jumătate din cele 100 de mandate ale Senatului şi nu prea sunt semne că li se vor alătura destui republicani.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
Anchetă în Georgia, după ce Trump i-a cerut unui înalt oficial electoral să-i „găsească” voturi
Anchetă în Georgia, după ce Trump i-a cerut unui înalt oficial electoral să-i „găsească” voturi

Biroul secretarului de stat din Georgia (stat în sudul SUA) a deschis o anchetă în ce priveşte eforturile fostului preşedinte Donald Trump de a răsturna rezultatul defavorabil al alegerilor din 2020 din acest stat, a declarat un oficial al biroului.

Joe Biden nu vrea să-i permită lui Trump să mai aibă acces la informații secrete, conform tradiției
Joe Biden nu vrea să-i permită lui Trump să mai aibă acces la informații secrete, conform tradiției

Noul preşedinte american Joe Biden nu vrea să permită ca predecesorul său Donald Trump să aibă acces în continuare la informaţii secrete, aşa cum se procedează în mod tradiţional în cazul foştilor preşedinţi.

Recomandări
CE aprobă ajutorul de stat de 790 mil. € acordat de România pentru sprijinirea închiderii minelor de cărbune din Valea Jiului
CE aprobă ajutorul de stat de 790 mil. € acordat de România pentru sprijinirea închiderii minelor de cărbune din Valea Jiului

Comisia Europeană a aprobat o măsură a statului român în valoare de 790 de milioane de euro pentru acoperirea costurilor excepţionale generate de închiderea a patru mine de cărbune necompetitive din Valea Jiului.

Donald Trump promite o ”armată puternică” a SUA şi sfârşitul războaielor din Orientul Mijlociu şi Ucraina
Donald Trump promite o ”armată puternică” a SUA şi sfârşitul războaielor din Orientul Mijlociu şi Ucraina

Preşedintele ales al SUA, Donald Trump, a promis joi o "armată puternică" şi sfârşitul războaielor din Orientul Mijlociu şi Ucraina.

Cu câți bani va rămâne câștigătorul premiului de peste 9,58 milioane de euro de la 6/49 după ce va plăti impozitele
Cu câți bani va rămâne câștigătorul premiului de peste 9,58 milioane de euro de la 6/49 după ce va plăti impozitele

A dat norocul peste un român care a câștigat, joi seara, premiul cel mare de la Loto 6 din 49.