Incendiul de la Notre Dame. Reacţia uluitoare a liderilor musulmani

Autor: Stirileprotv.ro
Ultimul update: Marti 16 Aprilie 2019 15:47
Data publicarii: Marti 16 Aprilie 2019 15:38
Categorie: Stiri externe
moscheea al-Azhar din Cairo

Lideri musulmani din Franţa, dar şi din lumea islamică, i-au îndemnat pe credincioşi să participe la efortul de reconstrucţie a catedralei Notre Dame. 

 

Consiliul francez al cultului musulman (CFCM) şi rectorul Moscheii din Lyon (centr-estul Franţei) au cerut marţi musulmanilor din Franţa 'să-şi manifeste solidaritatea' şi să 'participe la efortul financiar' pentru reconstrucţia catedralei Notre-Dame din Paris, informează AFP.

Vezi în galeria foto imaginile incendiului de la Notre Dame

CFCM 'cheamă musulmanii din Franţa să participe la efortul financiar pentru reconstrucţia acestei capodopere arhitecturale, gloria ţării noastre', menţionează instituţia într-un comunicat, exprimându-şi totodată 'imensa tristeţe' şi 'solidaritatea şi fraternitatea cu creştinii din lumea întreagă'.

Catedrala este un 'simbol al creştinismului, locul de cult al catolicismului, bijuteria Parisului, inima istoriei Franţei şi patrimoniu al Umanităţii', mai menţionează comunicatul.

Incendiul care a devastat luni seara celebra catedrală pariziană, unul din monumentele cele mai emblematice ale capitalei franceze, a provocat un val de solidaritate şi a determinat executivul să lanseze o mare subscripţie naţională pentru a finanţa lucrările de reconstrucţie.

'Astăzi, suntem solidari cu ţara noastră şi cerem musulmanilor din Franţa să-şi manifeste solidaritatea participând activ la campania naţională de solidaritate care va fi lansată pentru a găsi mijloacele pentru a reconstrui acest loc al istoriei ţării noastre şi acest loc de rugăciune atât de drag fraţilor noştri creştini', a subliniat la rândul său Kamel Kabtane, preşedintele Consiliului moscheilor din Rhône (sud-estul Franţei).

Potrivit acestuia, 'la fel ca restul compatrioţilor, musulmanii din regiunea noastră au fost bulversaţi de acest dezastru'.

'Notre-Dame de Paris, pe lângă faptul că este un lăcaş de cult, este sufletul ţării noastre. În acest loc, francezii veneau să celebreze cele mai fericite momente din istoria lor', a spus el.

Incendiul care a afectat luni seara celebra catedrală pariziană, unul dintre cele mai emblematice monumente ale capitalei, a generat un val de solidaritate, mobilizând importanţi oameni de afaceri francezi, întreprinderi şi autorităţi locale.

La rândul său, liderul moscheii al-Azhar din Egipt, o universitate-moschee sunnită, unul dintre cele mai renumite centre de învăţământ islamic din lume, şi-a exprimat marţi tristeţea faţă de incendiul care a distrus parţial catedrala Notre-Dame din Paris, potrivit dpa. 'Sunt întristat de incendiul de la catedrala Notre-Dame din Paris, o capodoperă arhitecturală istorică. Inimile noastre sunt alături de fraţii noştri din Franţa, ei merită sprijinul nostru deplin', a afirmat Ahmed el-Tayeb, imam al instituţiei respective din Cairo, într-un comunicat.

Pompierii au reuşit să salveze structura principală din piatră a clădirii de 850 de ani, dar acoperişul, celebrul turn-săgeată şi alte părţi ale catedralei au fost distruse în incendiul devastator în noaptea de luni spre marţi.

Cum au fost salvate cele 16 statui care împodobeau turla catedralei de la Notre Dame. VIDEO din interior
Cum au fost salvate cele 16 statui care împodobeau turla catedralei de la Notre Dame. VIDEO din interior
FULLSCREEN
Incendiul de la Notre Dame. Reacţia uluitoare a liderilor musulmani
  • /

Sursa: Agerpres

VIDEO PROTVPLUS.RO
Ultimii jihadişti ISIS, printre care copii şi invalizi, dau bătălia finală
Cine sunt femeile și copiii pe care nimeni nu-i dorește. Explicația situației alarmante
Şeful armatei germane: "Rusia, o mare ameninţare la adresa Europei"
Scara pe care a păşit Isus, ţinută ascunsă sute de ani. Ce s-a găsit sub ea
Biroul preşedintelui Liberiei, fostul fotbalist George Weah, a fost invadat de şerpi
Reacția uluitoare a copiilor din „casa ororilor” când aud sentința primită de părinți. FOTO
Oraşul în care biletele pentru mijloacele de transport se cumpără cu plastic
Jamal Khashoggi
Două persoane din Emiratele Arabe, arestate în Turcia. Legătura cu asasinatul lui Khashoggi
Rusia anunţă întărirea forţelor din Marea Neagră. Ameninţarea la adresa României
Cum au supraviețuit incendiului de la Notre Dame albinele de pe acoperiș: „E un miracol”
„Urgenţă în aer” declarată la bordul unui avion cu destinația Londra
Cel puţin 13 morţi, după ce zidul unei biserici s-a prăbușit în timpul slujbei. VIDEO
Bradley Welsh, actorul din Trainspotting 2, ar fi fost ucis din cauza unor droguri