Incendii catastrofale în Australia. 3.000 de militari rezerviști au fost mobilizați


Ultimul update: Sambata 04 Ianuarie 2020 14:17
Data publicarii: Sambata 04 Ianuarie 2020 12:18
Categorie: Stiri externe
Stare de dezastru în Australia

Australia a chemat 3.000 de rezervişti să se desfăşoare pentru a face faţă incendiilor de vegetaţie care devastează în prezent ţara, a anunţat sâmbătă premierul Scott Morrison, o mobilizare fără precedent, relatează AFP.

„Această decizie permite să avem mai mulţi oameni pe teren, mai multe avioane pe cer, mai multe nave pe mare”, a declarat Scott Morrison, criticat pentru modul în care a gestionat incendiile violente care durează din septembrie.

Un general două stele a fost numit pentru a superviza intervenţia armatei, iar HMAS Adelaide - o navă de debarcare cu elicoptere - a fost desfăşurată pentru a contribui la efortul de luptă contra focului.

De mai multe luni, armata australiană îşi aduce ajutorul în materie de recunoaştere aeriană, cartografie, căutare şi salvare, logistică şi sprijin aerian.

Circa 2.000 de militari au fost deja desfăşuraţi.

„Guvernul nu a luat această decizie superficial. Este pentru prima dată când sunt mobilizaţi atât de mulţi rezervişti. Cred că este pentru prima dată în istoria ţării noastre”, a afirmat ministrul Apărării, Marise Payne.

Un număr mai mic de rezervişti au fost desfăşuraţi pentru a lupta împotriva incendiilor în statul Queensland (nord-est).

Acest anunţ intervine în contextul în care premierul Scott Morrison este de mai multe săptămâni ţinta criticilor din cauza gestionării actualei crize.

Zeci de mii de australieni și-au părăsit locuințele

 

Zeci de mii de australieni şi-au părăsit sâmbătă domiciliile - pe fondul condiţiilor meteorologice din weekend care riscă să extindă incendiile de pădure şi mai mult - staţiunile turistice de obicei animate în acest sezon devenind oraşe fantomă.

Starea de urgenţă a fost decretată în sud-est-ul insulei-continent, regiunea cea mai populată, şi ordinul de evacuare a fost dat vineri pentru mai mult de 100.000 de persoane din trei state.

"Astăzi este vorba despre a salva vieţi", a avertizat premierul din Noul Wales de Sud, Gladys Berejiklian.

"Am văzut cum au plecat zeci de mii de persoane", a mărturisit şeful pompierilor din acest stat, Shane Fitzsimmons.

Turiştii şi locuitorii din sud-estul ţării şi-au abandonat cazările şi locurile de vacanţă.

Autostrăzile care leagă oraşele de coastă de Sydney şi alte mari oraşe au fost blocate de lungi şiruri de maşini.

Incendiile de vegetație se vor agrava în zilele următoare

 

Sfârşitul de săptămână se anunţă catastrofal pe frontul incendiilor.

Temperaturile caniculare aşteptate sâmbătă - depăşind 40 de grade Celsius - vor fi însoţite de vânturi violente care riscă să înteţească unele incendii de vegetaţie care ard în întreaga ţară de patru luni, majoritatea scăpate de sub control.

De la începutul anotimpului de incendii în septembrie, cel puţin 22 de persoane şi-au pierdut viaţa, alte zeci sunt date dispărute şi peste 1.300 de case s-au transformat în cenuşă.

O suprafaţă de două ori mai mare decât Belgia a ars.

Stare de dezastru în Australia. Cum se vede infernul de foc din spațiu
500 de mil. de animale au murit în incendiile din Australia. Premierul a fost huiduit: „Ești un idiot”
EXCLUSIV: Mărturii dramatice ale românilor din iadul de foc din Australia
FULLSCREEN
Incendii catastrofale în Australia. 3.000 de militari rezerviști au fost mobilizați
  • /

Sursa: Agerpres

VIDEO PROTVPLUS.RO