În timp ce în unele ţări miliarde de oameni suferă de foame, noi aruncăm tone la gunoi
Tone de mâncare ajung zilnic la gunoi, în lumea întreagă, pentru ca adesea cheltuim nechibzuit banii când cumparam alimente. Asta, în timp ce în unele ţări, miliarde de oameni suferă de foame.
Oficialii ONU vin cu o statistică şocantă: o treime din hrana produsă anual la nivel mondial ajunge la gunoi, circa 1,3 miliarde de tone.
Fenomenul e răspândit mai ales în lumea civilizată, unde hrana zilnică nu e nici pe departe o problemă de supravieţuire.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Pentru a combate risipa, câțiva tineri din Germania au inventat o aplicație pentru telefoanele mobile prin care spera să stopeze acest fenomen în restaurantele din toată lumea.
După o zi lungă la birou, o tânără spune că este mult prea obosită pentru a mai pregăti cina când ajunge acasă. De aceea, cu puţin timp înainte să iasă din tură, adolescenta îşi verifică aplicaţia instalată pe telefon care îi arată ce localuri din apropiere vând la un preţ redus porţiile de mâncare rămase de peste zi.
Ideea e cât se poate de simplă: decât să arunci mâncarea rămasă, mai bine o vinzi mai ieftin. Toată lumea profită: şi patronii restaurantelor, şi clienţii.
Cu doar 4 euro, clientul poate cumpăra o cină pe cinste.
Julia Kloeckner, Minsiterul Agriculturii şi Protecţia Consumatorului: "Aruncăm în jur de 11 milioane de tone de mâncare, adică mai mult de 10.000 de camioane pline, imaginaţi-vă doar asta. Iar asta e ca şi cum ai opri o cantitate de 6 milioane de tone de dioxid de carbon. Este o sumă incredibilă. În aceste produse alimentare avem resurse imporante, iar dacă le aruncăm pur şi simplu nu ne putem justifica acţiunea din punct de vedere etic".
Şi guvernul german speră ca, până în 2030, să reducă dramatic risipa alimentară.
Un raport al Națiunilor Unite arată că în Europa și America de Nord, o persoană aruncă la gunoi, în medie, 120 de kilograme de mâncare, în fiecare an.