In cautarea comorii pierdute. Expeditia care ar putea gasi bogatii ascunse pe o insula pustie
O echipa de exploratori britanici va porni pe urmele unei legendare comori, ascunsa de pirati in secolul al XIX-lea intr-o insula din Pacific. Bijuteriile si aurul furat de la spanioli ar valora acum peste o suta de milioane de lire.
Expeditia arheologica condusa de Shaun Whitehead se va indrepta spre insula Cocos, unde ar fi ascunsa “Comoara din Lima”.
Potrivit legendei, in anul 1820 capitanul britanic William Thompson a furat aurul si bijuteriile care acum ar valora echivalentul a 160 de milioane de lire sterline.
El si-ar fi ingropat prada in aceasta insula din Pacific si nu a mai recuperat-o niciodata.
Potrivit inventarului realizat atunci, comoara cuprindea: 113 statuete religioase din aur, o statuie in marime naturala a Fecioarei Maria, 200 de cufere cu bijuterii, 273 de sabii decorate cu pietre pretioase, 1.000 de diamante, coroane din aur masiv, sute de lingouri de aur si argint.
Insula Cocos este nelocuita, se afla la aproximativ 560 km de Costa Rica si a fost sursa de inspiratie pentru romanul Insula Comorii, a lui Robert Louis Stevenson.
Datorita salbaticiei sale, a fost inclusa in patrimoniul UNESCO. Desi nu au fost organizate cercetari oficiale aici, insula a fost vizitata de mai multi cautatori de comori, printre care si Franklin Roosevelt, care avea sa devina unul din presedintii Statelor Unite.
Spre deosebire de inaintasii sai, Whitehead detine o tehnologie avansata pentru cercetarea zonei. El crede ca aceasta comoara a fost ascunsa intr-o pestera, in apropiere de plaja. Probabil ca accesul in pestera a fost blocat in urma unor alunecari de teren, afirma el.
Echipa lui va folosi o harta tridimensionala a insulei si un robotel care va detecta prezenta cavitatilor.
Expeditia va dura 10 zile si va fi alcatuita din 15 membri, cercetatori la Universitatea din Costa Rica si la Institutul Senckenberg din Germania.
Costurile acestui proiect sunt suportate chiar de echipa. Misiunea lor va incepe in luna noiembrie, cand sezonul musonic va lua sfarsit.
Daca vor gasi comoara, aceasta va fi predata autoritatilor din Costa Rica, care vor plati o mica suma pentru recuperarea ei.
Comorile cautate de britanici au fost stranse de oficialii spanioli din Lima, dar, in timpul unei revolte, viceregele a decis sa trimita aceste bogatii pe corabia capitanului Thompson, ca sa le duca in Mexic, o alta colonie spaniola la vremea respectiva.
Dupa ce aplecat din port, Thompson l-a ucis pe vicerege si s-a indreptat spre insula Cocos, unde a ascuns comoara.
La scurt timp, au fost arestati de spanioli si executati petru piraterie. Numai capitanul si secundul sau au scapat, promitand ca vor arata oficialilor unde au ingropat prada.
Insa ei au reusit sa evadeze si s-au asuns in padure timp de un an, dupa care au fugit cu o alta corabie, insa fara comoara.
Pe insula Cocos se mai afla, potrivit legendelor, alte doua comori: 350 de tone de aur ascunse de capitanul Bennet Graham si alte prazi ingropate aici de piratul portughez Benito Bonito.