Impresionant! Asa arata campul de gravitatie al Pamantului
Cei de la BBC spun despre aceasta imagine ca este una dintre cele mai impresionante pe care am vazut-o vreodata.
Am spune ca este de-a dreptul fascinanta: arata felul in care se schimba campul gravitational pe suprafata globului.
Harta este rezultatul unei misiuni spatiale de un an. In acest timp, satelitul GOCE (Gravity field and steady-state Ocean Circulation Explorer), care a fost lansat pe orbita in data de 17 martie 2009, a facut sute de ocoluri ale Pamantului, scanand in acelasi timp suprafata terestra.
Alegeri 2024
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
Explicatia culorilor: Campul gravitational este orizontal, pe toata suprafata Pamantului, insa nu descrie o elipsa perfecta ci o forma de geoid, cum spun specialistii. Asa ca la fel ca scoarta terestra, in unele locuri el se formeaza mai sus, sau mai jos de nivelul marii (zero metri altitudine). Astfel, culoarea albastra inseamna un camp gravitational format sub 100 de metri adancime, iar culoarea rosie indica unul la peste 80 de metri altitudine.
Datele au fost adunate cu migala de catre specialisti si iata ca avem acum in fata harta gravitatiei Terrei si felul in care aceasta depinde de locul in care te afli in lume.
Poate va intrebati la ce ne foloseste asa ceva? Cea mai importanta aplicatie a acestei harti este faptul ca studiind-o poate vom intelege pe deplin cum functioneaza curentii oceanici sau miscarile de aer din anumite parti ale globului.
Astfel climatologii pot crea prognoze meteo mult mai precise si pentru perioade mai mari. Se pare ca ii va ajuta de asemenea pe constructori si pe ingineri sa gaseasca solutii mult mai bune pentru conductele de transport intercontinentale.
Foto credit: ESA