VIDEO. Documentarele care ne arata cine ne ia locul atunci cand parasim un "pamant"
O teorie favorita a amatorilor de Jurassic Park sustine ca "Viata isi gaseste o cale". Intr-adevar, aceasta cugetare este perfect valabila in cazul a zece destinatii, in care animalele au gasit o casa pe care oamenii au abandonat-o.
1. Orasul arctic al pescarusilor
Pasarile marine au colonizat blocurile fostei exploatari miniere sovietice de la Pyramiden. Dar pescarusii nu sunt singurii care locuiesc aici, recent s-a semnalat si prezenta ursilor polari care-si fac aparitia zilnic prin orasul fantoma.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
2. Zona demilitarizata din Peninsula Koreea
In zona demilitarizata a Peninsulei Koreea, lunga de 160 de mile, si lata de 2,5, salbaticia a "inflorit" acolo unde oamenii n-au mai pus piciorul de ani de zile. De aproape 50 de ani acest camp minat a fost parasit complet. Specii pe cale de disparitie au cucerit aceasta rezervatie formata in mod "accidental". Cercetatorii sunt acum ingrijorati de faptul ca o desfiintare a acestei arii ar pune in pericol refugiul animalelor.
3. Muntii Stancosi - Refugiul Arsenal
Aceasta zona din jurul unei uzine de arme chimice din Commerce City, Colorado a fost odata plina de agitatie. Cand oamenii s-au mutat, coiotii si vulturii plesuvi au preluat locul. Refugiul a fost intre timp decontaminat si bizonii au fost reintrodusi in peisaj.
4. Baracile metroului din New York
In ultimul deceniu, vagoanele care au circulat la metroul din New York si au fost scoase din uz au fost abandonate undeva pe coasta Atlanticului, pentru a oferi un adapost artificial vietii marine.
5. Caii de la Cernobil
Animalele o duc foarte bine in zona interzisa de la Cernobil, chiar daca emana mai multa radioactivitate decat in mod normal. Lipsa totala a oamenilor din zona le-a oferit cailor din rasa Przewalski, o specie aflata in pragul critic al exstinctiei, habitatul perfect pentru supravietuire.
6. Oile din Cipru
Zona tampon stabilita de Natiunile Unite de la un capat la altul al Ciprului, in urma cu 35 de ani, le-a oferit muflonilor o viata foarte linistita. Au pus stapanire pe satul parasit Variseia.
7. Insula iepurilor din Japonia
Insula Okunoshima din Arhipelagul Japoniei era, in timpul Celui de-Al Doilea Razboi Mondial, locul in care se fabricau arme chimice. Acum este destinatie turistica, pentru ca s-a umplut de iepuri blanzi care-i fascineaza pe vizitatori.
8. Iepurii blocati intre Zidurile Berlinului
Daca tot vorbim de iepuri, mii de astfel de animaluta simpatice au trait in "zona mortii" dintre Berlinul de Est si cel de Vest. Dupa caredea Zidului, populatia de iepuri a migrat. Documentarul Rabbit à la Berlin a dezbatut acest fenomen.
9. Haitele de caini din South Queens
South Edgemere, Queens era o regiune de coasta, cu o comunitate mica de oameni. Dupa ce acestia au parasit zona, i s-a dus vestea ca acolo ar fi raiul cainilor agresivi, abandonati de stapanii lor.
10. Mlastinile din Croatia
Anumite zona din Kopački Rit, Croatia, sunt pline de mine de teren. Asta face ca viata salbatica sa-si desfasoare dominatia in voie.