Imagini din satelit: Coreea de Nord si-ar fi dublat capacitatea de imbogatire a uraniului
Imagini din satelit sugereaza ca Phenianul si-ar fi dublat capacitatea de imbogatire a uraniului la instalatia Yongbyon, a anuntat joi un centru de american studii care supravegheaza programul nuclear nord-coreean, relateaza AFP.
Potrivit Institutului pentru Stiinta si Securitate Internationala (ISIS), imaginile inregistrate prin satelit arata ca suprafata cladirii in care se afla centrifugele s-a dublat in ultimele patru luni.
Atunci cand Coreea de Nord a dezvaluit existenta acestei instalatii, la sfarsitul lui 2010, in cursul vizitei unui cercetator american, in cladire se aflau aproximativ 2.000 de centrifuge pentru imbogatirea uraniului care, potrivit Phenianului, era destinat alimentarii unei centrale nucleare.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Insa in opinia Washingtonului, Seulului si aliatilor lor, Phenianul vrea sa utilizeze acest uraniu imbogatit pentru producerea de armament.
Cu ajutorul a aproximativ 4.000 de centrifuge, Yongbyon ar putea produce pana la 68 de kilograne de uraniu imbogatit pe an, adica un volum suficient pentru fabricarea a trei bombe nucleare, potrivit ISIS.
"Dar nu stim nici macar daca Phenianul vrea sa utilizeze acest uraniu pentru armament", a adaugat institutul, subliniind ca o incercare de a aprecia care este capacitatea de imbogatire a uraniului de catre Coreea de Nord este un lucru "foarte nesigur". Cu atat mai mult cu cat aceasta tara ar putea avea si alte instalatii de imbogatire a uraniului, necunoscute in strainatate.
Phenianul a efectuat al treilea test nuclear in februarie. Experti straini nu au putut sa stabileasca daca bomba care a fost detonata intr-un tunel subteran a fost fabricata cu plutoniu - ca in celelalte doua teste anterioare, in 2006 si 2009 - sau cu uraniu.
O bomba cu uraniu este mai usor de miniaturizat.