Igor Dodon: „Există riscul major ca dușmanul numărul 1 al R. Moldova să fie românii!”

Ultima actualizare: 28-11-2018 10:13
igor dodon
Radio Europa Libera

Preşedintele moldovean a vorbit în cadrul unui interviu pentru Europa Liberă despre victoria lui Vladimir Putin, despre curentul unionist, despre alegerile locale şi cele parlamentare şi despre agenda comună a preşedinţiei şi executivului.

„Sper ca pe parcursul acestui mandat al d-ului Putin să fie rezolvată una din problemele de bază cu care ne ciocnim noi, reunificarea țării, rezolvarea problemei transnistrene” a declarat Igor Dodon, într-un interviu pentru Europa Liberă.

Dodon l-a felicitat deja pe Vladimir Putin pentru victoria în alegerile prezidențiale de duminică, o victorie pe care șeful statului moldovean o califică drept „importantă” pentru stabilitatea Rusiei, dar și pentru R.Moldova, pentru că s-au stabilit deja „contacte personale la nivel de președinți” care „au dat deja efecte pozitive”.

Dodon a mai declarat că din motive strategice partidele care au majoritatea în parlament vor opta ca alegerile generale să aibă loc în noiembrie. Dodon a explicat de asemenea că alegerile locale anticipate din Chișinău și Bălți, programate pentru 20 mai, au o miză „politică” importantă pentru scrutinul din noiembrie: „Cei care vor învinge sau vor obține un rezultat bun...au șanse mari pentru a avea un rezultat foarte bun în toamnă”, a spus șeful statului moldovean.

Igor Dodon crede că declarațiile simbolice de unire cu România semnate de mai mult de 100 de primării în ajunul Centenarului Unirii, pot avea și consecințe juridice, pentru că pe multe dintre ele s-a folosit ștampila oficială a primăriilor. „Situația s-a pierdut de sub control și consecințele pot fi foarte grave” a mai declarat Igor Dodon care a explicat motivul pentru care și acest subiect s-a aflat pe agenda ultimei ședințe a Consiliului Suprem de Securitate.

Totodată, președintele a calificat drept „provocare” manifestația organizațiilor unioniste, programată pentru 25 martie la Chișinău. Și a averitzat guvernul de la București că „prin susținerea unor astfel de acțiuni, există riscul major ca dușmanul numărul unu al Republicii Moldova, al moldovenilor să fie românii...eu acuma nu glumesc.”

În opinia lui Dodon, Bucureștiul ar susține „tacit” unionismul, ceea ce ar putea face ca relațiile dintre R.Moldova și România să ajungă precum cele dintre Ucraina și Rusia. Mai mult, el crede că în Parlamentul României s-ar duce o „politică agresivă” pro unionistă.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO