Romanca data disparuta dupa avalansa din Italia si fiul ei, printre cei noua supravietuitori. VIDEO cu operatiunea de salvare

×
Codul embed a fost copiat

In Italia, dupa aproape 50 de ore de cautari contra cronometru, romanca Adriana Vranceanu si baietelul ei au fost scosi in viata, dintre ruinele hotelului distrus de o avalansa. Nicio veste, deocamdata despre copila ei de sase ani.

Acasa, in Romania, rudele femeii se roaga si spera ca nepoata lor sa fie teafara. In total, noua persoane au supravietuit miraculos.

Parete Giampiero, sotul Adrianei, a fost cel care a alertat autoritatile imediat dupa tragedie. Adriana se plangea de o durere de cap, iar Parete a coborat la masina chiar in momentul in care avalansa a inghitit hotelul. Barbatul se afla acum infara oricarui pericol, a fost externat si spera ca si fetita cea mica sa fie gasita in viata.
 

SINTEZA EVENIMENTELOR

UPDATE 17:30 MAE a confirmat, printr-un comunicat de presa, ca Adriana Vranceanu si fiul ei au fost salvati.

Citește și
avalansa
Mesajele trimise de romanca prinsa sub zapada in Italia, inainte de tragedie. Alti trei romani, blocati intr-un alt hotel
Lovitură pentru Serghei Șoigu. În Rusia e scandal uriaș, a fost arestată o a treia persoană anchetată în dosarul viceministrului rus al Apărării

"Potrivit informațiilor oficiale obtinute din partea autoritatilor italiene, Ministerul Afacerilor Externe precizeaza ca doua persoane de cetațenie romana, un adult și un minor, semnalate ca fiind disparute in urma avalanșei care a lovit un hotel din localitatea Farindola, in regiunea Abruzzo, au fost identificate, acestea fiind in viața. Cetatenii romani se afla in prezent la spitalul din Pescara, fiind in afara oricarui pericol, Ambasada Romaniei la Roma mentinand in permanenta legatura cu reprezentantii unitatii medicale, in vederea monitorizarii acestora. Totodata, reprezentantii misiunii diplomatice romane sunt in legatura atat cu familia cetațenilor romani, acordand sprijinul necesar, cat si cu autoritațile italiene competente, care gestioneaza operațiunile de salvare, in vederea obținerii de informații concrete cu privire la existența altor cetațeni romani afectati. Inca de la data semnalarii disparițiilor, ambasada Romaniei la Roma a contactat in regim de urgența autoritațile locale, in vederea obținerii de detalii suplimentare. Reamintim faptul ca cetațenii romani pot solicita asistenta consulara la urmatoarele numere de telefon ale Ambasadei Romaniei in Italia - (0039) 06 835 233 58, (0039) 06 835 233 56, (0039) 06 835 233 52; (0039) 06 835 233 44 - apelurile fiind redirecționate catre Centrul de Contact și Suport al Cetatenilor Romani din Strainatate (CCSCRS) si preluate de catre operatorii Call Center in regim de permanența sau pe numarul de urgenta al misiunii diplomatice - (0039) 345.147.39.35."

UPDATE 16:30 Printre supravietuitori se numara romanca Adriana Vranceanu si baietelul ei 8 ani. Amandoi sunt in stare stabila, la spital. Din pacate insa, fetita este in continuare de negasit.

In tara, parintii romancei se roaga zi si noapte ca cei trei prinsi ca intr-o menghina sub nameti sa fie bine. De mai bine de 45 de ore supravietuitorii cauta inca cel putin alte 16 persoane disparute sub nameti.

In cateva imagini dramatice se vede cum romanca impreuna cu baietelul, prinsi in avalansa care a inghitit complet hotelul lor, au fost scosi in viata, dupa mai bine de 45 de ore de cautari.

Salvatorii l-au prins pe baiatul de 8 ani si l-au tras afara printr-un spatiu stramt, inconjurat de zapada si gheata. Apoi, Adriana este scoasa si ea. Amandoi sunt acum internati la spitalul Pescara, in stare stabila.

"Am gasit 2 persoane care au fost transportate la spital, o mama si fiul ei. Asadar, actiunile noastre au dat rezultate bune", spune un reprezentant al autoritatilor.

Insa nu se stie deocamdata nimic de fetita Adrianei; luni, copila implinise 6 ani si familia o sarbatorise la hotel.

Imaginile din interiorul hotelului sunt infioratoare. Peretii au fost spulberati de avalansa. Iar zapada si bulgarii de gheata s-au revarsat in camere, pe coridoarele cladirii si pe scarile interioare. Totul este distrus si pare un imens cavou inghetat. Doar un miracol i-a tinut in viata pe Adriana, de 43 de ani, pe baietelul ei si pe ceilalti sapte supravietuitori.

Imediat dupa tragedie, doar doi oameni au fost gasiti in viata: un angajat al hotelului si sotul Adrianei, tot italian. Acesta din urma povesteste ca exact inaintea dezastrului ea il trimisese la masina ca sa ii aduca o pastila pentru durere de cap. Asa a scapat, miraculos.

Intre timp, parintii Adrianei care locuiesc in Bacau se roaga sa fie gasit si nepotelul lor.

Mama femeii spune ca excursia de 3 zile la hotel era de fapt un cadou facut de un prieten de familie, la aniversarea de sase ani a fetitei.

Pana acum, de sub nametii uriasi, 9 persoane au fost scoase in viata, printre care 3 copii. Salvatorii spera ca vor mai gasi in orele urmatoare supravietuitori, dupa avalansa care a mutat pur si simplu hotelul cu 10 metri.

UPDATE 15.00 Doi dintre cei opt supravietuitori gasiti vineri in hotelul din centrul Italiei lovit de avalansa ar putea fi sotia lui Giampiero Parete, barbatul care a dat alarma privind tragedia, si fiica acesteia, scrie portalul nextquotidiano.it. Adriana Parete este romanca data initial disparuta. De asemenea, inca un copil a fost salvat, scrie La Repubblica. Anterior, presa a scris ca sotia si copiii lui Parete ar fi romani. Fetita de sase ani este in stare mai grava si a fost dusa cu elicopterul la spitalul din Abruzzo. Mama sa a fost dusa la Pescara, unde este internat si sotul ei. Autoritatile nu au confirmat oficial identitatile celor opt, limitandu-se sa spuna ca este vorba de trei femei, trei barbati si doi copii.

 

 

Interventie dificila pentru salvatori

Interventia a fost dificila pentru ca avalansa a nimicit cladirea si a purtat resturile la zece metri distanta.

Luca Cari, purtator de cuvant al pompierilor italieni : "Folosim tot ce avem la indemana si avem drept ajutor si caini de urma. O structura din beton armat s-a prabusit, trebuie sa indepartam bucati mari de moloz. Este o operatiune de durata."

Salvatorii au impartit zona dezastrului, de aproape trei sute de metri patrati, in perimetre mai mici, care sunt verificate pe rand.

Walter Milan, seful echipei de salvatori montani : "Dupa ce am verificat o zona si am vazut ca nu sunt semne de viata, am trecut la o alta portiune mica. Este foarte important sa fim bine organizati."

O cladire impunatoare, in forma de L, de cel putin 12 metri inaltime, cu gradina si foisor, asa arata inainte de avalansa Hotelul Rigopiano, din Abruzzo, in Apenini. Acum, de sub zapada se mai vede doar zona din dreapta, construita in trepte.

Dupa cum arata padurea de brazi, rasa de valul de zapada, avalansa a lovit cladirea cea mai mare, cea din stanga si a mutat-o cu zece metri, practic a smuls-o din fundatie. Pe o latime de zeci de metri, padurea deasa de pe versant a fost maturata complet, iar cladirea de care vorbim nu se mai vede. Puterea distructiva a fost uriasa si asta se vede in imaginile surprinse de primii salvatori: cladirea a fost culcata la pamant, apoi strivita de greutatea zapezii, care a patruns printre sfaramaturile cladirii, peste tot.

Imaginile din interiorul cladirii sunt infioratoare. Un adevarat cavou inghetat, plin de gramezi uriase de zapada, in care nimic nu se clinteste.

In aceeasi regiune, la 40 de kilometri distanta, trei romani sunt blocati intr-un hotel de miercuri, din pricina zapezii.

Dana Tomescu : "Italienii de aici tot vorbesc ca o sa vina o avalansa peste noi, ne e frica, nu dormim de marti, sunt sase grade in hotel, zapada depaseste primul etaj."

 

Articol recomandat de sport.ro
VIDEO Moment șocant în baschet! I-a dat un pumn unui fan chiar în timpul meciului cu Lakers
VIDEO Moment șocant în baschet! I-a dat un pumn unui fan chiar în timpul meciului cu Lakers
Citește și...
Sotul romancei prinsa sub zapada impreuna cu cei 2 copii a povestit miracolul prin care a scapat.
Sotul romancei prinsa sub zapada impreuna cu cei 2 copii a povestit miracolul prin care a scapat. "Nu m-a crezut nimeni"

Nu se stie inca nimic despre Adriana, romanca prinsa sub zapada alaturi de cei doi copii ai ei, Ludovica de 6 ani si Gianfilippo de 8 ani.

Mesajele trimise de romanca prinsa sub zapada in Italia, inainte de tragedie. Alti trei romani, blocati intr-un alt hotel
Mesajele trimise de romanca prinsa sub zapada in Italia, inainte de tragedie. Alti trei romani, blocati intr-un alt hotel

Hotelul ingropat de avalansa in Italia e ca un mormantul alb in care zac si acum zeci de oameni. Rudele sustin ca printre ei s-ar afla si o romanca, impreuna cu cei doi copii de sase si opt ani.

Hotel ingropat de avalansa in Italia: 4 cadavre, gasite. Alte 25 de persoane, printre care si 3 romani, sunt cautate
Hotel ingropat de avalansa in Italia: 4 cadavre, gasite. Alte 25 de persoane, printre care si 3 romani, sunt cautate

Tragedie in Italia. Trei romani, o mama si copiii ei, sunt in hotelul inghitit de-o avalansa in Italia. Se aflau in vacanta iar cladirea a fost ingropata in zapada.

Recomandări
Emmanuel Macron: Europa ar putea muri. Trebuie să arate că nu este niciodată vasală Statelor Unite
Emmanuel Macron: Europa ar putea muri. Trebuie să arate că nu este niciodată vasală Statelor Unite

Preşedintele francez Emmanuel Macron a pledat joi pentru o apărare europeană mai puternică şi mai integrată.

Clotilde Armand a fost trimisă în judecată exact în ziua în care şi-a depus candidatura pentru un nou mandat la Sectorul 1
Clotilde Armand a fost trimisă în judecată exact în ziua în care şi-a depus candidatura pentru un nou mandat la Sectorul 1

Potrivit News.ro, procurorii au decis, joi, trimiterea în judecată a primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, care este acuză de folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane.

Șeful Finanțelor anunță dublarea încasărilor la Fisc în primul trimestru, de la 55,7 miliarde de lei la 97,1 miliarde
Șeful Finanțelor anunță dublarea încasărilor la Fisc în primul trimestru, de la 55,7 miliarde de lei la 97,1 miliarde

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală a avut încasări de 97,1 miliarde lei în primul trimestru al acestui an, în creştere cu 41,8 miliarde de lei faţă de perioada similară a anului trecut, a anunţat ministrul Finanţelor, Marcel Boloş.