Hezbollah neaga implicarea in atacul cu rachete din nordul Israelului

Ultima actualizare: 30-09-2012 23:28

UPDATE: Primii romani au parasit joi zona de razboi din Gaza, gratie unei operatiuni de evacuare organizata de ambasada Romaniei din Tel Aviv. Tot joi, mai multe rachete au fost trase din sudul Libanului, intr-o zona din nordul Israelului.


Douazeci de persoane, cetateni romani si membri ai familiilor lor, opt adulti si 12 copii, au iesit joi dimineata din Gaza prin frontiera de la Erez.

Consideram ca operatiunea a fost reusita. Acesti oameni au iesit din zona de razboi nevatamati. Imediat dupa luarea deciziei, personalul ambasadei de la Tel Aviv a inceput sa-i contacteze pe cetatenii romani care anuntasera ca vor sa plece. 50 de persoane au anuntat ca vor sa participe. 20 de persoane au venit la locul stabilit.
Cristian Diaconescu, ministru de Externe
Dupa formalitatile de la Erez, care au durat patru ore, romanii si-au reluat drumul catre Iordania: "De la granita, cetatenii romani vor fi preluati de personalul ambasadei, care ii va insotii pana la aeroport si vor hotari daca vor dori sa plece la Bucuresti sau in alta parte," a declarat Cristian Diaconescu, ministru de Externe.

In alta ordine de idei, patru rachete Katiusa trase joi dimineata din sudul Libanului in zona de nord a Israelului
au declansat temeri privind o escaladare militara la frontiera de nord.

Gruparea integrista Hezbollah a negat insa orice implicare in atac, iar israelienii au minimalziat gravitatea incidentului, in urma caruia au fost ranite cateva persoane dintr-un camin de batrani.

Un alt incident ameninta sa agraveze situatia umanitara si asa critica. Joi seara un convoi umanitar a fost lovit de un obuz al armatei israeliene, iar un sofer a fost ucis.

Organizatia Natiunilor Unite din Gaza si-a suspendat toata activitatea pana cand armata israeliana poate garanta siguranta intregului sau personal care incearca sa distribuie ajutoare.

Un armistitiu intre cele doua parti pare pentru moment greu de realizat. Israelul si Hamasul au revendicari diferite. Israelul vrea o garantie ca Hamas nu va mai putea sa se reinarmeze pentru un alt posibil conflict. Hamas, pe de alta parte, vrea incetarea imediata a focului si o garantie ca toate frontierele vor fi deschise.

In acest timp in Gaza ofensiva continua, cu execeptia armistitului umanitar de trei ore care a fost respectat si joi.

Pentru prima oara, trupele israeliene le-au permis catorva ziaristi straini sa-i insoteasca intr-una din incursiunile in Fasia Gaza.

In alta ordine de idei, sub sloganul "Salvati copiii din Gaza! " in jur de 100 de oameni , membri ai Asociatiei pentru Apararea Apatrizilor si Refugiatilor din Romania, au manifestat joi dimineata in fata Ambasadei Israelului la Bucuresti.

Operatiunea armatei israeliene a inceput pe 27 decembrie. Scopul armatei israeliene este sa opreasca atacurile cu racheta lansate de Hamas asupra sudul Israelului.

Surse medicale palestiniene spun ca pana acum au murit cel putin 700 de oameni, in timp ce alti cel putin 3.100 au fost raniti in atacuri.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO