Hezbollah agită apele în Orientul Mijlociu: „Flotele voastre americane nu ne sperie. Suntem gata să folosim tot ce avem”
„În Gaza nu va fi nici o încetare a focului, nici măcar temporară, până când Hamas nu eliberează toți ostaticii”, spune premierul israelian, chiar dacă americanii vor să discute despre așa-numite pauze umanitare.
Iar temutul lider Hezbollah a amenințat că toate opțiunile ramân dechise pentru o escaladare a conflictului și la granița Israelului cu Libanul.
Pe de altă parte Ministerul nostru de Externe a anunțat că printre ostaticii deținuți de Hamas în Gaza sunt și șase care au și cetățenie română.
Atenție, urmează imagini și detalii care vă pot afecta emoțional.
Sayyed Hassan Nasrallah, liderul Hezbollah: „Toate posibilitățile pe frontul din Liban sunt deschise. Orice se poate întâmpla și suntem gata să folosim tot ce avem la dispoziție. Temerile că acest conflict se va transforma într-un război regional se pot adeveri. Flotele voastre (americane) din Mediterană nu ne sperie. Și vă spun că noi avem pregătit un răspuns pentru aceste flote cu care ne amenințați”.
Liderul Hezbollah dă vina pe americani
Hezbollah a intrat în război imediat după atacul Hamas din Israel, a spus șeicul Nassrallah, care susține că raidurile sângeroase ale teroriștilor Hamas din Israel, de pe 7 octombrie, au fost o operațiune sută la sută palestiniană.
Așteptat cu teamă de o lume întreagă, primul sau discurs de la începutul războiului dintre Isreal și Hamas a fost înregistrat. Șeicul se teme să nu fie ucis și apare foarte rar în public.
Dar Nasrallah a tunat și a fulgerat, Statele Unite sunt de vină pentru tot ce se întâmplă în Gaza, a declarat liderul Hezboolah, pentru că Israelul este doar unealta americanilor.
Daniel Hagari, purtătorul de cuvânt al armatei israeliene: „Suntem în stare de alertă foarte, foarte ridicată pentru stare de pregătire de nivel ridicat, în stare de alertă foarte ridicată, pentru a răspunde la orice eveniment astăzi și în zilele următoare. Iranul își continuă politica sa negativă și invazivă. Încurajează intermediarii, grupările pe care le suține, furnizându-le arme iraniene”.
Hezbollah care este sprijinit de Iran și este considerat organizație teroristă în Occident și-a intensificat atacurile din Liban asupra nordului Israelului.
Benjamin Netanyahu, premierul Israelului: „În legătură cu Nordul, voi repeta și le voi spune inamicilor noștri: Nu ne puneți la încercare. O greșeală vă va costa foarte scump. Pentru o greșeală veți plăti un preț pe care nici nu-l vi-l puteți imagina”.
Între timp, se dau lupte crâncene pe teren în diferite locuri din interiorul orașului Gaza, ruinat de bombardamente.
Daniel Hagari, purtătorul de cuvânt al armatei israeliene: „Luptătorii IDF (Forțele de Apărare ale Israelului) au încercuit complet orașul Gaza, centrul organizației teroriste Hamas. În ultimele ore, forțele de artilerie și infanterie, sprijinite de forțele aeriene, au atacat baze, sedii, puncte de concentrare și alte infrastructuri teroriste folosite de Hamas”.
Soldat: „Teroriștii Hamas au sărit din tuneluri, ne-au atacat din mai multe părți, au tras cu proiectile reactive spre noi și au încercat să ajungă la 'Namerul' nostru (transportor blindat) și să plaseze explozivi...”.
Forțele israeliene au pierdut cel puțin 23 de soldați de la începutul invaziei terestre.
Lupte grele în Gaza
Luptele urbane printre ruinele din Gaza sunt complicate de prezența a mii de civili dar și din cauza celor peste 240 de ostatici ținuți de Hamas în diferite ascunzători.
Oficiali de la Washington au confirmat sub rezerva anonimatului că drone de supraveghere operate de forțele speciale americane survolează Gaza de peste o săptămână în căutarea ostaticilor, printre care s-ar afla și cel puțin zece americani.
Benjamin Netanyahu: „Să fie clar, continuăm cu toată puterea noastră. Israelul refuză orice fel de armistițiu temporar, care nu presupune și eliberarea ostaticilor noștri”.
Deși secretarul de stat american - care a venit din nou în Israel, pentru a treia oară în mai puțin de o lună - a discutat cu guvernul Netanyahu despre pauze temporare umanitare în luptele din Gaza.
Asta după ce Congresul american tocmai a aprobat un ajutor de 14,3 miliarde de dolari pentru Israel.
Antony Blinken, secretarul de stat - SUA: „Credem că eforturile (de a aduce ajutoare în Gaza) vor fi ajutate de pauzele umanitare, aranjamente pe teren care măresc securitatea civililor și permit livrarea cu eficiență sporită a ajutoarelor umanitare. Cum vom folosi (pauzele) pentru a duce cât mai multe ajutoare, cum le vom lega de eliberarea ostaticilor, cum ne vom asigura că Hamas nu beneficiază de aceste aranjamente. Sunt chestiuni care trebuie lămurite urgent și sunt convins că le vom găsi o rezolvare”.
Tot mai mulți civili devin victime
Armata israeliană susține că vizează infrastructura teroristă Hamas, mai ales tuneluri și lansatoare de rachete. Și că încearcă pe cât posibil sa evite pierderile de vieți omenești.
Isaac Herzog, președintele Israelului: „Acesta este un fluturaș, am împrăștiat peste 1,2 milioane de astfel de fluturași pentru cetățenii din Gaza, am trimis 6 milioane de SMS-uri și patru milioane de apeluri telefonice, prin care i-am alerat pe cetățeni în avans, inclusiv înaintea atacului de la (tabăra de refugiați) Jabalia... Vă rugăm, plecați...”.
Dar, bombardamentele curmă mereu alte vieți omenești.
Cel puțin 20 de persoane au fost ucise într-o școală transformată în adăpost în zona taberelor de refugiați, unde au fost repetate bombardamente aeriene în ultimele zile.
Palestinian: „Ne adăposteam în interiorul școlii pentru a fi în siguranță. Nu sunt soldați cu noi. Nu cunoaștem pe nimeni din Hamas. Noi suntem căruțași. Livrăm provizii și făină. Transportăm mărfuri. Nu avem nicio legătură cu nicio grupare teroristă. Uitați-vă cum a fost distrusă școala!”.
Un jurnalist, corespondent al televiziunii palestiniene, a fost ucis, la fel ca 11 membri ai familiei sale, într-un bombardament, la Khan Younis, așadar în partea de refugiu din sudul Fâșiei Gaza. Ultima lui transmisie în direct a fost dramatică.
Salman Bashir, jurnalist palestinian: „Nu mai putem suporta, suntem epuizați, suntem toți victime, martiri, e doar o chestiune de timp... Vom fi uciși unul câte unul, nimănui nu-i pasă de noi, ori nu înțelege amploarea dezastrului și a crimei masive pe care o trăim în Gaza. Nu există protecție, nicio protecție internațională, niciun refugiu...”.
Singurii care pot scăpa din iadul din Gaza, trecând in Egipt, prin punctul de frontieră Rafah, sunt străinii, palestinienii cu dublă cetățenie, și câteva zeci răniți, transportați cu ambulanțele în partea egipteană.
Pentru a treia zi la rând punctul de frontieră Rafah a fost deschis pentru grupuri limitate, în conformitate cu acordurile încheiate cu medierea Qatarului. Nici pe lista de evacuari aprobată pentru astazi, nu figura vreun român. Majoritatea erau britanici, inclusiv socrii șefului guvernului scoțian, Humza Yousaf, care erau blocați în Gaza de la atacurile Hamas din Isreal, pe 7 octombrie.